Employer brand je uvek tu

Polako se vraćamo u normalu i verovatno ti, kao i ja, razmišljaš o svemu što se događalo tokom karantina. Definitivno pripadam onima koji su utonuli u listu stvari koje su čekale na to do listi. Konačno sam, nakon 6 meseci, objavila svoj prvi priručnik i projekat je zaista bio velika lekcija za mene (ukoliko nisi, možeš ga preuzeti ovde).

Tokom prethodna dva meseca sam bila okružena ljudima koji stvaraju i koji me izuzetno inspirišu, zbog kojih mi je čitava situacija bila lakša.

Kada pričamo o employer branding-u, sakupila sam mnogo uvida i zbog toga je ovaj tekst tu. Od toga na koji način se poslodavci nose sa krizom interno, do toga šta se dešava sa eksternim komunikacijama i društvenim mrežama. Sada ne bih analizirala baš sve, mislim da bi tekst bio predugačak 🙂 Fokusirala bih se na nekoliko činjenica i saveta.

Većini su budžeti smanjeni ili su ukinuti

Jasno je da uoči krize svi troškovi prolaze kroz optimizaciju. Rekla bih da su marketing/employer branding/HR budžeti doživeli ozbiljan udar – logično uoči krize i nesigurnosti biznisa. Jedna kul osoba mi je rekla: “Sa smanjenjem budžeta, imaš mnogo više prostora za kreativnost.” I, slažem se. Kad nemaš budžet, ostane ti samo kreativnost.

Šta je preostalo?

Ljudi i njihova kreativnost. Najveći potencijal koji bilo koja kompanija može imati. U zavisnosti od pristupa celoj krizi, ovaj potencijal može sijati ili nestati.

Ja nekako verujem da je ljudima potrebna inspiracija i podrška. Uvidela sam i promene u svom performansu i kreativnosti, zbog ovih faktora.

Jedan od najjačih utisaka

Solidarnost tokom krize je definitivno jedan od meni najjačih utisaka. Nadam se da će ovakva praksa nastaviti da se dešava i nakon krize, da nećemo zaboraviti lekcije.

Dovoljno je samo da se osvesti jedna tema ili problem, kako bi se naše ponašanje promenilo.

Ovim tekstom kod tebe želim da osvestim da je malim akcijama moguće napraviti veliku promenu, kod tebe kao pojedinca ili kod tvoje firme kao poslodavca 🙂

Šta ti možeš da uradiš?

Razmisli kako ti izgledaju navike: kako se hraniš, koliko često kupuješ odeću, kako vodiš računa o svom zdravlju?

Da li su se neke navike promenile tokom karantina? Da li možda shvataš da ti nešto fali ili čak ne treba?

Veliki procenat naših svakodnevnih potreba možemo obogatiti. I ne samo obogatiti, već napraviti razliku ili pozitivnu promenu tako što ćemo promeniti dobavljača ili mesto gde kupujemo namirnice.

Na našim prostorima postoji zaista veliki broj malih proizvođača na koje je kriza mnogo uticala. Promenom jedne navike možemo promeniti nečije poslovanje i sebi obezbediti daleko kvalitetniji život.

Na ovom sajtu možeš videti listu većine malih proizvođača hrane u Srbiji i nabavkom možeš uticati na svoj i još nečiji život.

Pored hrane, sa naših prostora možeš nabavljati kozmetiku, garderobu, dizajn, nameštaj, ….

Evo nekoliko ekipa koje mogu da preporučim (isprobano):

Škrabac odeća
Dobra maska zaštitne maske
Maštarium majice i minđuše
Dechkotzar odeća
Dotted dizajn, notesi, stikeri, šolje, …
Yelka dizajn
Gospođa mirkov kolači i torte
Bagel Bejgl ketering
Naturasso eterična ulja
Kišna glista nakit
KOOZMETIK kozmetika
SOFI kozmetika

Možeš zapratiti i Kupujmo iz Srbije gde se na jednom mestu nalaze naši proizvođači.

Šta može da uradi tvoj poslodavac?

Kompanije definitivno mogu napraviti ogroman uticaj. Evo nekoliko načina:

  • Promocijom svih ovih proizvođača ka zaposlenima (motivisanje zaposlenih da kupuju ove proizvode)
  • Kupovinom proizvoda za potrebe poslovanja (nabavka namirnica, promotivnih materijala, odeće, poklona i slično)
  • Doniranjem/oformljavanjem fondova kroz koje pomažu domaće proizvođače.

Prve dve stavke su sigurno moguće i tokom krize. Bilo koji brend koji brine i ima svest o ovim temama će definitivno privući pažnju i poštovanje od zaposlenih a i od publike.

Employer branding nikad ne staje

Iako nekad smanjimo intenzitet aktivnosti, naš employer brand je i dalje tu. Uvek se nešto dešava i uvek nas neko posmatra. Od toga kako mi percipiramo celu ovu situaciju zavisi i u kom pravcu će se naš employer brand razviti. Da li ćemo iskoristiti priliku ili potonuti.

Svima koji su napravili “pauzu” poručujem da uvek mogu da urade nešto dobro za svoj brend i nadam se da ste ovde pronašli malo inspiracije 🙂

kat on coffee

Autor

Kat on coffee
Katarina Šonjić
hi@katoncoffee.com

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.