Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Danil Vukičević i prelazak u employer branding iz advertajzinga

Danil je Communications Manager u Mad Head Games-u, domećam gejming studiju koji kreira akcione igre za PC i konzole. Odgovoran je za internu i eksternu komunikaciju, ali i za employer branding, kojem Mad Head-ovci posvećuju posebnu pažnju.

U employer branding svet je ušao iz advertajzing agencija. Sa tim terminom se prvi put susreo 2017. godine tokom prakse, malo pre nego što je postao buzzword i počeo da pronalazi svoje mesto u ponudi agencijskih usluga.

 


 

Danile, uplovio si u employer branding iz advertajzinga. Kako je to tačno izgledalo i šta te je privuklo da malo promeniš pravac razvoja tvoje karijere?

Iako sam voleo svoj posao u advertajzingu (shout-out to Žiška) i nisam planirao da ga menjam, Communications Manager pozicija u Mad Head Games-u je ispunjavala dosta stavki sa moje liste želja.

Gejming industrija mi je fascinantna, a kao nekome ko je odrastao na video igrama, prilika da radim u njoj je značila i priliku da roditeljima deceniju-dve kasnije konačno mogu da odgovorim: “Je l’ vidite da ono buljenje u ekran ipak nije bilo gubljenje vremena?” 🙂

I pre Mad Head Games-a sam se bavio employer branding-om, ali na nivou projekata koje smo u agenciji radili za klijente. Employer branding je samo jedna od odgovornosti koje su me privukle, jer ova pozicija objedinjuje širok spektar meni zabavnih oblasti. Inače me karijerno mnogo više privlači horizontalna specijalizacija od vertikalne – volim da razvijam znanja iz više srodnih oblasti, umesto da težim ekspertizi u samo jednoj, jer volim kada mogu da sagledam stvari holistički i razumem različite aspekte posla.

Kada podvučem crtu, ova promena posla je bila idealna prilika da “radeći za jednog strava klijenta”, u industriji koja me privlači, aktivno koristim brojna znanja sticana prethodnih godina, uz značajno viši nivo odgovornosti.

 

Kako tvoja uloga sada izgleda?

Često se kaže da je posao ono što od njega napraviš. U mom slučaju je to tačno na više nivoa, jer je ovo nova pozicija u Mad Head Games studiju, pa aktivno učestvujem u definisanju svog opisa posla. Moja uloga trenutno kombinuje dosta raznovrsnih strateških i operativnih odgovornosti: od razvijanja dokumenata poput employer branding strategije i postavljanja komunikacionih procesa, do pisanja internih i eksternih saopštenja, ideacije sadržaja u raznim formatima, vođenja naših digitalnih kanala…

Proteklih meseci smo se bavili i organizacionim dizajnom šireg tima i formirali strukturu koja će biti plodno tle za employer branding aktivnosti. Kako je za njih ključno partnerstvo HR i Communications tima (naš pandan Marketing timu), ova dva sektora odnedavno direktno odgovaraju kolegi na poziciji Head of Communications and HR, čime smo dodatno olakšali našu prisnu saradnju.

 

Kako ti je rad u kreativnoj industriji doprineo da sada oblikuješ svoju ulogu? 

Rad u advertajzingu mi je prvenstveno pomogao da izbrusim dosta veština i oblikujem način razmišljanja. Pored razvijanja komunikacionih sposobnosti, naučio me je da argumentovano branim predloge, ali i da ne budem zaljubljen u svoje ideje, tj. da budem spreman “da ubijem svoju decu” ukoliko ne rešavaju konkretan problem. Naučio sam da prihvatam i dajem konstruktivan fidbek, a kroz rad sa seniornijim kolegama i da osvestim, prihvatim i unapredim neke lične karakteristike – npr. svoju temeljnost, koju sam do prve evaluacije u Žiški percipirao kao sporost i smatrao je manom. 🙂

Kad smo kod seniornijih kolega, greh bi bio ne spomenuti da sam imao i veliku sreću da direktno sarađujem sa sjajnim ljudima i stručnjacima koji su bili katalizator mog razvoja: sa Danicom Marković i Predragom Puačem tokom mog juniorskog staža, a zatim sa Goranom Jankuloskim i Miljom Šijakinjić od kojih sam se trudio da upijam svaki savet i fidbek.

 

Na koji način biraš pravac svog razvoja i kako se zapravo ti edukuješ? Koje formate najviše voliš i zašto?

Iskreno, nemam pojma kako biram pravac 🙂 Nemam dugoročan razvojni plan, pa se razvoj uglavnom svodi na to da kroz učenje i rad shvatim da mi je neka nova tema interesantna ili potencijalno korisna, pa počnem da je istražujem.

Omiljeni edukativni format mi je razgovor o temi koja me zanima sa prijateljima i kolegama – kako sa iskusnijim zarad konkretnih smernica i znanja, tako i sa juniornijim entuzijastima koji često umeju da ponude drugačiju perspektivu. Reddit mi se pokazao kao sjajan izvor znanja, jer je na toj platformi moguće pronaći korisne savete i resurse za svaku temu, i on mi je definitivno omiljeno mesto na internetu. I ostale formate koristim u nekoj meri – u zavisnosti od teme ću znanja tražiti i na blogovima, u knjigama, podkastima, YouTube tutorijalima, na kursevima, radionicama…

Uz to, volim da radim stvari po prvi put. Ranije mi je to predstavljalo stres i umeo sam da odem u preterano razmišljanje usled straha od grešaka koje se, prirodno, češće dešavaju van zone komfora… ali sam radio na oslobađanju od tog nezdravog perfekcionizma i vremenom sam počeo na takve projekte da gledam kao na odličnu priliku za razvoj i učenje.

 

Šta ti se najviše dopada u vezi gejming industrije?

Još uvek se smatram “novim kolačićem” i možda smo ova industrija i ja i dalje u honeymoon fazi, ali sam oduševljen podržavajućom atmosferom koja u njoj vlada. Kolegijalnost svih aktera mnogostruko premašuje bilo kakav osećaj konkurencije i zajedničkim snagama se radi na razvoju i što boljem pozicioniranju Srbije na globalnoj gejming mapi. Znanja se nesebično dele kroz brojne inicijative, a jedan od primera je SGA program mentorstva u kojem učestvuju sve članice Serbian Gaming Association-a, pod čijim pokroviteljstvom vodeći regionalni stručnjaci mentorišu juniornije kolege iz kompanija članica.

Ovakav odnos nije karakterističan samo za Srbiju – super sarađujemo sa kolegama iz celog regiona.

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila? 

Da je Danil kompanija, okupljala bi ljude koji se jako lože na ono što rade. Ni u komunikaciji, ni u dress code-u se ne bi insistiralo na formalnostima i svaki član tima bi, bez obzira na senioritet, imao priliku da bude saslušan i da argumentuje predloge. Svi bismo bili pozvani da jedni drugima “bušimo” ideje kako bismo bili sigurni da je rešenje do kog dođemo najbolje moguće.

Od konkretnih benefita bismo imali:

  • Četvorodnevnu radnu nedelju – kako bismo jedva čekali ponedeljak;
  • Premium privatno zdravstveno osiguranje za zaposlenog i njegovu porodicu;
  • Full pokriveno trudničko i porodiljsko odsustvo;
  • Referral fee, kako bismo sistemski podržali uključivanje zaposlenih u procese regrutacije i olakšali pronalaženje talenata koji su pravi culture & skill fit;
  • Mentorship program za svakog zaposlenog – interni i eksterni po potrebi;
  • Izdašan budžet za Learning & Development.

Shameless plug: dobar deo napisanog sam i pronašao u Mad Head Games-u. 🙂

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Reddit – nepresušan izvor znanja, inspiracije i zabave iz zajednica okupljenih oko svih mogućih i nemogućih interesovanja;

SGA discord – vrlo aktivna zajednica koja okuplja profesionalce i entuzijaste iz gejming industrije:

Žiška blog – omiljeni agencijski blog iz perioda pre, tokom i nakon agencijske karijere;

Ads of the World – mesto koje volim da posećujem u potrazi za inspiracijom;

Dudarim – Totalni oldschool blog koji nema nikakve veze ni sa čim, ali za koji sam emotivno vezan. Prvi blog koji sam u životu pratio. Ne sećam se kako sam došao do njega, ali mu se i sada bar jednom u par godina vratim i iščitam sve tekstove.

 

 

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.