Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Dunja Funduk i umeće aktivnog slušanja

Dunja se bavi brend menadžmentom u njegovom širokom smislu – od PR-a preko employer branding strategije, pa do planiranja internih događaja. Kada bi morala da bira samo jednu oblast (mada to ne bi volela), bilo bi to eksterno brendiranje poslodavca i pronalaženje novih načina za pronalazak i pristup ekspertima i talentima. 

 


 

Dunja, trenutno se nalaziš u gejming industriji koja sa sobom nosi mnogo specifičnosti. Kako izgleda raditi u ovoj industriji i šta ona sa sobom donosi?

Ako bih morala svoju poziciju da opišem jednom frazom, bila bi: sve što sam ikada želela. Rizikujući da zvučim pretenciozno i neskromno, sa velikom sigurnošću mogu da kažem da je zadatak brend menadžera u gejmingu, posebno u kompaniji kakva je Playrix RS, zapravo šetnja igralištem ideja u kom možeš da uradiš sve što poželiš, dok god si u granicama pristojnosti i dok god imaš na umu da sve što radiš ima za cilj da donese određenu korist kompaniji. U našem slučaju, cilj je zaposliti što je moguće više profesionalaca iz industrije, što nije lak zadatak, pa sa druge strane posao čini veoma izazovnim jer na ono malopre pomenuto igralište moraš da dođeš sa mnogo znanja i mnogo volje da probaš beskonačno mnogo stvari dok jedna ne bude dobitna. 

 

Kako izgleda kreirati culture kod i šta tačno podrazumevaju procesi koji podržavaju oblikovanje kulture? Kako se organizaciona kultura povezuje sa izgradnjom jednog employer brenda?

Na prvo mesto uvek stavljam saradnju između marketing i HR tima sa ostalim departmanima u kompaniji. U nekoliko navrata do sada imala sam prilike da vidim culture kodove koji su izmaštani procesi marketara koji zapravo nisu ni zavirili u stvarne međuljudske odnose i koji ne poznaju procese u kompaniji za koju rade. Upravo da bismo osetili kako firma diše moramo da razgovaramo sa što više članova što više timova, i da zatim pažljivo sumiramo sve što smo čuli, kako bi naša kultura bila pravilo prikazana i u svakodnevnom radu, a ne samo na papiru. 

 

Kako treba da izgledaju sinergije između HR-a i EB-a i šta je ključno za uspešnu saradnju između ova dva sveta?

Da bismo se dobro razumeli i da bismo uspešno sarađivali, prvo moramo da se čujemo. Zato umeće aktivnog slušanja stavljam na prvo mesto kada je međudepartmanska saradnja u pitanju. Razgovaramo, ne da bismo odgovorili jedni drugima na pitanja, već da bismo razumeli izazove s kojima se suočavamo, razradili ideje na kojima radimo i podigli kompanijsku kulturu na sasvim novi nivo. Ako ovog, prvog koraka, nema, gotovo je sigurno da nećemo uraditi dobar posao.

Brend menadžment i HR su neodvojivi kada se radi o employer branding-u i srećna sam što svi članovi oba departmana u mojoj kompaniji to u potpunosti shvataju i što imamo toliko poverenja jedni u druge. Ipak, ovo je tema kojoj bismo mogli da posvetimo nekoliko interjvua, ali kada bih u espresso formatu trebala da objasnim ovu saradnju, rekla bih da je employer branding izlog kompanije za koji HR i marketing spremaju i predstavljaju sadržaj. 

 

S obzirom da si aktivna u zajednici i da voliš da učiš, kako se trenutno edukuješ kada je u pitanju employer branding i šta te najviše privlači? 

U poslednjih nekoliko meseci poslala sam Audible osoba i trudim se da slušam knjige koje kod nas još nisu prevedene. Svedoci smo nezaustavljivog razvitka marketinga uopšte, pa se neretko desi da knjiga zastari pre ne nego što stigne do nas. Trenutno slušam Building a Story Brand, Donalda Millera, a na čekanju je The Five Dysfunctions of a Team, Patrick Lencioni. Već iz naslova ovih knjiga da se naslutiti da me podjednako okupiraju i interni i eksterni brending, mada je ovaj drugi za nijansu više moja šoljica čaja. 

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

U prvi mah sam se zamislila, na drugi mi se čini kao da se već dugo spremam da odgovorim na njega. 🙂 Kada bi Dunja Funduk bila kompanija, znala bi sve članove svog tima po imenu. Imala bi poverenja u sve ljude koji tu rade i svi bi imali apsolutnu slobodu da svoj dan organizuju onako kako žele. Kompanija bi bila dostupna za rad iz kancelarije 24 časa, ali bi remote bio jednako prihvaćen. Culture kod bi sadržao dve reči: no bullshit (da izvinite na izrazu) i ovo jednostavno pravilo bilo bi primenjivano na sve aspekte poslovanja. 

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Podcast Agelast

Universum blog 

Pratim dešavanja u zajednici

Još knjiga:

 

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.