Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Jelena Vasilev Novčić i pozitivan uticaj na zajednicu

Jelena Vasilev Novčić je Employer Branding menadžerka u kompaniji Levi9 Srbija. Prve profesionalne korake napravila je u Vip mobile, u tadašnjem timu za korporativne komunikacije, kao stipendistkinja konkursa “Budi Vip student”. Pet sezona u Beogradskoj filharmoniji, isto toliko godina i u Erste Banci, bavila se različitim komunikacionim projektima, od digitalnih, internih, preko događaja i CSR-a.

Od gomile šešira, uloga i priznanja koje ima posebno je ponosna na titulu “Najbolji mladi komunikator u Evropi” koju je dobila u Briselu 2016, kao koordinatorka programa Superste. 

Jelena – za prijatelje Vasi – svoje profesionalne napore usmerava da pruži podršku kompanijama i organizacijama u komunikacijama i brendiranju. Petnaestak minuta slobodnog vremena, koja se magično stvore kada se klinci uspavaju, najviše voli da provede uz knjigu ili muziku.

 


Vasi, dolaziš iz sveta komunikacija i employer branding svetu pristupaš na poseban način. Šta je ono što krasi ovu struku i koje prakse se najčešće primenjuju iz sveta komunikacija?

Postoji nekoliko praktičnih pravila kojima se uvek vodim – ne postoji dosadan proizvod ili usluga, već samo dosadan način da priča ispriča (hvala Lazaru Džamiću na sjajnim radionicama i deljenju znanja!) i nikakva šminka neće sakriti nešto što u biti ne valja. Sa pozicije Employer Branding menadžerke osluškujem interni puls i potrebe kolega, ali i reakcije na tržištu. Promenila se moja ciljna javnost i to je ono što je osnovno. Kao i u svakoj situaciji kada između ponude i potražnje ne postoji idealni balans, kao što je u IT industriji, nijanse su te koje odlučuju. Moj cilj u Levi9 je da različitim materijalima – video sadržajima, tekstovima, intervjuima – otvorimo vrata i pokažemo naše kolege, kulturu, fokus, projekte… a onda je loptica u polju talenta koji svakako biraju svoje prilike. 

 

Nedavno ste dobili DISRUPT nagradu za “Interne komunikacije u doba korone”. Koje su bile glavne aktivnosti i kako je interna komunikacija tokom 2020. godine izgledala?

Interne komunikacije su nakon prelaska u WFH modus nekako spontano i prirodno postale naš fokus. U toku 2020. godine inicirane su mnoge akcije, što na incijativu Employer Branding-Talent Management tima, što direktno od Najnera. Od promene kanala komunikacije. Cilj svih novih formi bio je da zaposleni – koji su se sada nalazili praktično svuda, a neki od njih su i u toku pandemije postajali deo Levi9 – budu pravovremeno obavešteni o novostima, da mogu da se druže, doprinesu kompaniji i zajednici. Od novog internog portala za svakodnevne teme, preko mesečnih sastanaka na nivou kancelarija, #eMeet formata za deljenje znanja, saradnje sa fenomenalnom Anom Bojić poznatijom kao Škrabac, novogodišnji program za velike i male Najnere, digitalni humanitarni bazar gde su svi zainteresovani mogli da licitiraju odnosno doniraju novac fondaciji po želji, donacija IT opreme… bilo je tu mnogo inicijativa i aktivnosti.

 

CSR je još jedna oblast kojoj si posvetila posebnu pažnju. Na koji način se prepliću CSR i employer branding i na koji način CSR akcije mogu uticati na sam employer brend?

Društveno odgovorno poslovanje je širi koncept od svih komunikacionih aktivnosti, to je ono što u realnosti može da pokaže ambiciju kojom se mnoge kompanije vode – da budu prvi u ovome ili onome, da su im zaposleni na prvom mestu. Vraćanje zajednici kroz različite aktivnosti, kao što je deljenje znanja, ekspertsko volontiranje, doniranje opreme ili sredstava, učešće u humanitarnim akcijama, podrška gradu i sredini u kojoj radimo… to je ono što stvarno govori umesto slogana. Ali isto tako to je i potreba naših kolega. Za milenijalse i generaciju Z prilika da ostave pozitivan impakt na zajednicu podjednako je važna, a ove dve grupe su najzastupljenije u Levi9, gde je prosečna starost Najnera (u Srbiji) 33 godine. Želju za pozitivnim uticajem na društvo i zajednicu promili dele od želje da proputuju svet, dobro zarađuju i kupe svoje domove – pokazuju rezultati Deloitovog istraživanja. Ono što je nama praksa pokazala je da nas je ova tema ujedinila, i u onlajnu, organizovali smo  humanitarni bazar i prikupili više od 5.000 evra za humanitarne fondacije.

 

Kroz trenutne inicijative u Levi9 si posvetila vreme damama u IT industriji. Šta bi izdvojila kao glavne uvide i kako je najbolje da se poslodavci ovim uvidima prilagode?

Vreme je da se muško-ženske podele smeste u prošlost. Ja ne volim stereotipe i obračun sa njima posmatram i kao ličnu i kao profesionalnu misiju. Do sada sam učestvovala u mnogim projektima koji osnažuju žene i mogu da potvrdim da u Levi9 rodna ravnopravnost nije samo slovo na papiru. Radno okruženje je takvo da podržava diverzitet i otvorenost, kao i jednake šanse za sve. Svaka treća osoba zaposlena u Levi9 je žena, naš CEO u Amsterdamu je dama, a 60% liderskog tima su žene. Bilo bi još bolje da možemo da se pohvalimo time da je svaka druga koleginica, ali do tog cilja je moguće doći ranom edukacijom i motivacijom devojčica za STEAM. To je i razlog našeg dodatnog angažovanja na ovom polju, u saradnji sa organizacijom AFA

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

To bi sigurno bila jedna fleksibilna kreatura, rastegnuta između toga da sve mora da se radi detaljno po planu i toga da se samo postigne sve što je isplanirano. Balans između perfekcije i ideja i planova za sto radnih sati nedeljno. Kreativno razmišljanje i aktivno slušanje bi bile neke od karakteristika kompanije, dok bi modus bio “hajde da probamo, ako nismo sigurno kako, usput ćemo da saznamo”.

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Rizikujem da zvučim kao neki filozof, ali stvarno se trudim da inspiraciju i odmor tražim u oflajn svetu. Šetnja pored reke ili po prirodi mi dopušta da se diskonektujem sa bezbroj kanala i gomile notifikacija, a oslušnem one ideje koje “lelujaju” u podsvesti. I da, knjige! Čitanje mi je ogromna inspiracija. Trenutno čitam “Our house is on fire” a pored preporuka koje su kolege već delile za mene klasik – “Talk like TED”. 

 

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.