Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Milena Rašić i uloga medija u razvoju brenda

Milena je urednica Netokracije u Srbiji, novinarka po zanimanju i neko ko je radio u medijama, PR-u i marketingu. Godinama prati razvoj IT industrije u Srbiji, domaću startap scenu i generalno sve što se događa na domaćem Internetu, a „native“ oglašavanje i employer brending su sastavni deo njenog posla.

 


 

Milena, imaš trenutno veoma lep pregled našeg lokalnog tržišta i razvoja employer branding-a kao oblasti. Kakva je trenutna situacija i praksa kompanija sa kojima najbliže sarađuješ?

U odnosu na stanje od pre nekoliko godina, sve više kompanija ulazi u employer branding i shvata važnost ovog polja. Do toga je, između ostalog, dovela i ekspanzija broja kompanija na domaćem tržištu i nadaleko poznati nedostatak kadra, pa kompanijama ne ostaje drugi izbor nego da uđu u ring i pokušaju da se što bolje predstave svojoj ciljnoj grupi. Načini na koji to mogu da urade su sada mnogo brojniji nego pre – kroz podcaste, tekstove, u saradnji sa mikro influenserima u IT-ju itd.

Međutim, moj uvid u industriju (ne samo sa klijentima kojima sarađujemo, već šire) pokazuje da su retki pioniri koji će se usuditi na nešto što izlazi iz kalupa i zato u ovom trenutku imamo veliki broj kompanija koji radi employer branding ali toliko u komfort zoni da sadržaj koji plasiraju nije inovativan i publika ga je čula stotinu puta. To su priče o opštim stvarima koje obično podrazumevaju misiju i vizuju, a malo konkretnih stvari koje zaista zanimaju kandidate: kakvi su projekti, timovi, način funkcionisanja, konkretni izazovi, plate, tehnologije i slično. Pritom, to ne znači da se iznose detalji projekta koji su zaštićeni ugovorom ili da se govori o preciznim budžetima, već da se jasno i otvoreno prikaže ono što kandidata zanima – u meri u kojoj je to izvodljivo.

Naravno, postoji i veliki broj kompanija koje su aktivne, a neke su čak i spremne da se upuste u kampanje ili saradnje koje nisu rađene na domaćem tržištu i one u pogledu employer brandinga guraju industriju napred. 

 

Kakva je uloga medija u izgradnji jednog employer brenda? Opiši nam jednu idealnu saradnju.

Iz ugla employer branding kampanja, medij je tu da ono što je kompaniji bitno, a stručnoj javnosti relevantno, predstavi svojoj publici. To znači da medij nije kompanijski blog, da neće objaviti opšte informacije već ono što je zanimljivo i, pre svega, važno za industriju i ljude koji u njoj rade. Medij je tu da predstavi vašu priču, ali na svoj način, način koji je za njega specifičan i zbog kog ga njegova publika prati. 

U idealnom slučaju, kompanija zna šta želi da postigne i, najvažnije, dozvoljava mediju da to radi u svom stilu. Ukoliko se oglašavate ili sarađuje sa medijem koji, recimo, ne objavljuje PR već insistira na slanju sopstvenih pitanja, uopšteni odgovori ili njihovo izbegavanje vas nigde neće dovesti – čak će vam i odmoći. Sagovornici treba da daju konkretne odgovore, da izbegavaju opšta mesta, ne veličaju nešto što je postalo standard u industriji i usredsrede se na informacije koje bi njima značile da se nalaze na mestu potencijalnih kandidata koji čitaju tekst. Takođe smatram i da ne treba sve bojiti ružičasto i izbegavati razgovor o izazovima jer su oni sastavni deo poslovanja svih kompanija, bez obzira na to koliko su uspešne. Prikažite realno stanje i podelite kako te izazove prevazilazite. To će potencijalnim kandidatima uliti mnogo više poverenja od priče da su im „zaposleni prioritet i da negujete kompanijsku kulturu“, osim ako ne pokažu kako to rade na konkretnom primeru.

A sa tehničke strane bitno je znati i šta je čiji posao kada se objavljuje tekst: nisu svi zaduženi za njegovu proveru i nije svako pozvan da komentariše stil i strukturu teksta. Nemojte gubiti vreme i ispravljati nebitne reči i fokusirajte se na poruku koju želite da prenesete.

 

Sa druge strane, imaš kontakta sa vašom publikom. Na šta publika najviše reaguje i kakve tekstove najviše voli da čita? Da li postoji neki savet koji bi podelila sa poslodavcima kada je u pitanju deljenje sadržaja?

Publika definitivno najbolje reaguje na iskrenost i kada vidi da ispred kompanije stoji čovek od krvi i mesa, koji ne govori korporativnim jezikom, iskren je i spreman da govori o izazovima sa kojima se kompanija suočava, zna kako se oni prevazilaze i otvoren je da to iskustvo deli sa drugima. To su priče koje u prvi plan stavljaju čoveka, stručnjaka, i njegov stav i stav kompanije po pitanju neke teme i koji nisu umotani u ukrasni papir već su iskreni, promišljeni i argumentovani.

Takođe, veliku ulogu igraju i dobre fotografije – i sagovornika i tima, ali u prirodnom radnom okruženju. Nema potrebe da oblačite odelo, sklonite osmeh sa lica i prekrstite ruke na grudima već se potrudite da kroz fotografiju dočarate kako je to raditi kod vas (ako se ikada vratimo u kancelariju 🙂 ).

A što se tiče poslodavaca koji žele da rade sa medijima savet je sledeći: dođite sa jasnom idejom o tome šta želite da predstavite javnosti, ali slušajte savete koje vam daju novinari o načinu na koji to treba da izvedete. Nemoguće je da njihovu publiku i stil poznajete bolje nego oni pa ni ne pokušavajte da taj sadržaj 100% prilagodite svojim željama i stilu jer, ponavljam, to nije vaš blog. To, naravno, podrazumeva i međusobno poverenje i zato pažljivo birajte sa kim sarađujete, da li je informacija koju želite da plasirate relevantna za neki medij ili ne i negujte otvorene i partnerske odnose sa novinarima.

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

Smatram (ili makar verujem) da sam transparentna i iskrena i volela bih da kompanija koja predstavlja mene bude ista takva – otvorena i iskrena i o dobrim i ne tako dobrim stvarima koje ima da ponudi. A kada bih imala beskrajan budžet, mogućnosti profesionalnog usavršavanja u kompaniji, oprema i budžet za putovanja radi upoznavanja novih tržišta bi bili sastavni deo poslovanja. 🙂

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Ja sam novinar i trudim se da pratim sve što se dešava na domaćem tržištu – od medija (i stručnih i masovnih), preko blogova koje pišu domaći stručnjaci, kompanijskih i agencijskih blogova, sajtova relevantnih državnih institucija, domaćih podcasta, celokupne domaće YT scene, do Reddit-a i LinkedIn-a gde nailazimo na postove i thred-ove koji vrlo često budu inspiracija za priču koju uradimo na Netokraciji. 

Što se kvaliteta tiče, blogovi kompanije Hooloovoo i agencije Žiška su primeri za celu industriju po pitanju transparentnosti i zanimljivosti, a Ozbiljne teme na YouTube-u pokazuju kako edukativan sadržaj i te kako može biti zabavan – iako to konkretno nema nikakve veze sa employer branding-om.

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.