Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Milica Jović i sreća na poslu

 

Milica je diplomirani pravnik, ćerka, sestra, prijatelj i radi kao Partner & Chief Heart Officer u kompaniji Heartcount. Ima tu sreću da radi posao koji je ispunjava u obe sfere života i radi sa ljudima koji joj pokazuju da je sve što zamisliš moguće. To joj daje vetar u leđa da dodatno radi na sebi, da bude što bolja u svom poslu, a i što bolja sebi i svom okruženju.

 

Kada pogledamo van IT industrije, deluje da je employer branding jedan od poslednjih prioriteta na listi kompanija. Iako se možda sam termin može doživeti komercijalno, važnost employer branding-a je velika. Subjektivni utisak da se kroz brend kompanije pre svega trebaju prepoznati njene vrednosti, doprinos zajednici, odnos prema zaposlenima, a tek onda benefiti i sve ostalo. Na taj način pokušavamo da podignemo svest mendažmentu kompanija i kroz Heartcount.

 


 

Milice, kroz trenutnu ulogu si se povezala sa temom sreće na poslu, verujem da te mnogi po tome prepoznaju. Zbog čega smatraš da je ova tema važna i kako zadovoljstvo zaposlenih utiče na razvoj jednog employer brenda? 

Tako je. Zahvaljujući Heartcountu sam shvatila koliko je važno namiriti potrebe zaposlenih na ljudskom i profesionalnom nivou kako bi zajedničkim snagama došli do glavnog rezultata, sreće na poslu. Ukoliko se zaposleni osećaju da pripadaju tu gde jesu, imaju dobre odnose, prave dobre rezultate, slobodno možemo reći da su i produktivniji, mirniji i srećniji. Što je na kraju i najvažnije, zar ne? Svesni smo koliko je skupo i teško izgubiti zaposlenog. Zašto ne bismo dali sve od sebe da to sprečimo. 🙂

 

Kada pričamo o praćenju zadovoljstva zaposlenih, podaci i strateški pristup ovoj temi su mnogima izazov. Na koji način je najbolje pristupiti merenju i analizi podataka? 

U pravu si. Mnogima je i dalje izazov jer uglavnom nisu imali ranijih iskustava sa praćenjem frekventnog zadovoljstva i blagostanja zaposlenih ali je u biti zaista jednostavno. Ne postoji univerzalni odgovor kako je najbolje pristupiti merenju i analizi podataka jer je svaka organizacija posebna i drugačija ali kada se jedna kompanija odluči za korišćenje eksternih alata za merenje zadovoljstva, dovoljno je da jednom nedeljno odvoje ne više od pola sata kako bi podatke pregledali (HR timovi i menadžment kompanija) i videli imaju li gorućih prioriteta na koje je potrebno momentalno odreagovati ili je potrebno da prođe još nekoliko anketa kako bi jasnije shvatili šta je izazov pojedinca.

 

Naše tržište sa sobom donosi mnogo specifičnosti zbog kojih smo u zaostatku kada su neke teme u pitanju. Kakva je situacija kada se priča o sreći na poslu i dokle smo stigli? Da li su se još neke industrije, pored IT-a, aktivno uključile u ovu temu? 

Naše tržište zaista jeste specifično ali sam vrlo optimistična što je srpska HR zajednica više nego spremna na promene i poboljšanje uslova rada zaposlenih. Kada smo pre dve godine plasirali Heartcount za ceo svet, naše tržište je bilo vrlo skeptično i zatvoreno međutim, sada je situacija potpuno drugačija i HR timovi različitih kompanija iz različitih industrija (marketinške agencije, healthcare, insurance, proizvodna industrija, retail, fintech) su vrlo otvorene za novu epohu i unapređenje znanja liderskih veština i dobrobiti zaposlenih.

 

Koji su prvi koraci uspostavljanja procesa koji prate sreću na poslu i koji je tvoj savet za kompanije koje ulaze u ovaj svet? 

Da pre svega top menadžment kompanija bude dovoljno osvešćen koliko je taj segment važan. Tako će HR timovi sebi značajno olakšati procese donošenja odluka oko novih inicijativa poput plaćenih edukacija, dodatnih alata za praćenje sreće, zadovoljstva i slično. 

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila? 

Moja ličnost je u razvoju i nisam sigurna da bih je trenutno poistovetila sa kompanijom ali bih se svakako potrudila da joj dam najbolje od sebe. Da vrednosti koje nosim u sebi prenesem na kompaniju. Da ljudi unutar nje budu empatični, iskreni, odgovorni, vredni, slobodni u donošenju odluka, da se ne plaše poraza i da vode računa jedni o drugima kao tim. Benefit koji bi svi zaposleni dobili bi bilo uputstvo za život koje nam niko nije dao dok smo rasli i išli u tradicionalne škole. Razvijanje komunikacionih veština i soft skill-ova generalno je nešto sa čim treba da se počne. Tek sam kroz ovaj posao shvatila koliko nam to nedostaje i koliko rada je potrebno na pojedincu da bi bez poteškoća plivao u sistemu. 

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Redefining HR – Sjajni Lars koji sa sjajnim gostima deli iskustva na različite teme u HR-u;

Wohoo Inc – website našeg sjajnog partnera Alex-a je večita inspiracija; 

Human Work in the age of smart machines;

Think again, sjajna knjiga Adama Granta koji govori o moći onoga što ne znamo ili trebamo ponovo da naučimo, na drugačiji način; 

Moja sfera interesovanja se trenutno svodi na agilnost u moru promena kojima svedočimo pa su otuda i moje ideje. 

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.