Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Miloš Skokić i perspektiva kreatora

Miloš se bavi advertajzingom aktivno od 2013. godine i radio je u nekoliko beogradskih marketinških agencija, pre nego što je 2016. godine osnovao Žišku sa Goranom Jankuloskim i započeo svoju preduzetničku avanturu. Sa kolegama iz Žiške, prvenstveno se bavi sadržajem, video i foto produkcijom za neke od najvećih globalnih i regionalnih brendova. 

Employer branding je oblast koju istražuje od 2019. godine radeći na komunikacionim strategijama i produkciji uglavnom u oblasti IT-ja, paralelno sa employer branding aktivnostima koje agencija Žiška sprovodi za sopstvene potrebe. Trenutno radi na najambicioznijem employer branding projektu u karijeri. 

Više o pogledu na employer branding i projektima iz tog domena možete pročitati Žiška blogu

 


 

Skoki, aktivan si deo kreativne industrije već nekoliko godina. Kako posmatraš employer branding i koliko često se o ovoj temi priča u tvom okruženju?

Employer brending je jedan od buzzword-ova 2020, a nastaviće da to bude i u 2021. Pre par dana sam video prvi oglas za agenciju koja se specijalizuje na polju employer branding komunikacije i moj kolega Goran se našalio da su nas “pretekli”. Mi smo ove godine dobili više upita za employer branding nego što smo mogli da preuzmemo, a sada smo već uradili dovoljno kampanja/produkcija, da smo morali celu jednu stranicu na sajtu da posvetimo samo toj vrsti rada.

Rad ne employer brending kampanjama je veoma inspirativan jer insajti i kreative dolaze gotovo uvek iz snažnih ljudskih istina, a donosioci odluka u kompanijama, čini se, sa mnogo više hrabrosti i razigranosti rade na employer branding kampanjama u poređenju sa “regularnom” komunikacijom. Employer brending je kod nas i dalje jedno neistraženo polje slobode.   

 

Kada pričamo o nastupu na digitalu, da li ti je neka employer branding kampanja posebno privukla pažnju?

Ne bih rekao da mi je neka kampanja privukla pažnju, već verovatnije dugoročnije inicijative i poslodavci koji su uspeli da uspostave određeni ton i vizuelni jezik koji je sada već prepoznatljiv. Dobar primer je Hooloovoo i kampanja sa matorim, kao i sve što je usledilo. Na kraju, njihova zvanična vizija je da postanu “najbolji IT poslodavac u Srbiji!” 

Rekao bih da Nordeus sada već konzistentno radi neke sjajne stvari u domenu video produkcije u službi employer branding-a – od njih sada već očekujemo svake godine nešto novo. Ubisoft je nedavno pokrenuo svoj podkast o gejmingu kao industriji, dopada mi se i taj pristup i pratiću njihove aktivnosti u narednom periodu.  

Za kraj, zadovoljan sam i našim radom sa kompanijom Morph, koja posluje u veoma specifičnoj industriji kao i radom za inovativnu kompaniju Zuhlke.

 

S obzirom da sarađuješ sa kompanijama koje rade na razvoju svog employer brenda, šta je važno za uspešnu saradnju između kompanija i agencija? Kako vidiš da bi ta saradnja trebala da izgleda?

Pre svega, važno je da employer branding inicijativa unutar kompanije bude snažna. To znači da postoje zaposleni u kompaniji koji se bave employer branding-om i koji imaju podršku od svojih kolega i donosioca odluka, da postoji ustanovljen budžet za aktivnosti i dugoročna posvećenost ovoj oblasti. Ovo naglašavam jer nije redak slučaj u kojem se kompanije bave svojim employer brending-om “usputno” i u smislu konstantnosti aktivnosti i komunikacijske konzistentnosti. 

Osim ovoga, važno je da kompanija ima jasno razumevanje svog trenutnog stanja, da dobro razume svoje zaposlene, tenzije koje oni osećaju, ali i razumevanje tržišta na kojem se takmiči kao poslodavac. Ovo se postiže internim i ekstrernim istraživanjem. 

Tek onda kada su ovi preduslovi ispunjeni, agencija može stupiti na scenu i krenuti da promišlja komunikaciju, zajedno sa kompanijskim employer branding stručnjakom/timom. Ovaj proces treba držati veoma “otvorenim”, u idealnom slučaju, uz uključivanje zaposlenih i obezbeđivanje njihovog učestvovanja i podrške. To je važno jer, iako često eksterna, employer branding komunikacija ima snažan efekat i na trenutno zaposlene. 

 

Žiška često zapošljava nove ljude i koliko sam primetila, fino ste proširili vaš tim. Kako vi pristupate zapošljavanju i koji su tvoji glavni uvidi kada je u pitanju razvoj vašeg employer brenda?

Može se reći da gotovo sve vreme imamo “otvorene” internship pozicije, ograničene jedino brojem odgovarajućih mentora koji mogu da preuzmu na sebe rad sa novim kolegama. To u praksi znači da se s vremena na vreme formira i lista čekanja – neke naše (sada već) kolege su čekale da mentori završe praksu sa svojim trenutnim mentijima kako bi ih preuzeli i krenuli da rade sa njima. Što se tiče seniornijih pozicija, ređe otvaramo konkurse, ali mislim da je to prirodno, zbog naše politike internog “popunjavanja” menadžment pozicija. 

U Žiški danas radi 25 ljudi, dok je 2016, kada je firma osnovana, tim činilo troje ljudi, uključujući Gorana i mene. Po mom mišljenju, to je veoma brz rast za našu industriju. 

Naša hiring strategija? Pokušavamo da budemo konstantno “blago overstafovani”. To znači da svesno umanjujemo svoju profitabilnost i kladimo se na nas same i na činjenicu da ćemo sigurno u budućnosti doneti nove klijente i projekte. U idealnom slučaju, trudimo se da naš rast nikada ne diktira novi posao već upravo suprotno – da rastemo i uzimamo nove poslove onda kada smo mi spremni. Ovo zvuči jako plemenito, ali u praksi je preteška odluka sa velikim implikacijama na biznis. Svejedno, držimo je se jer vidimo dugoročne benefite za sve učesnike u procesu, uključujući i naše klijente.

Što se tiče našeg employer brending-a, rekao bih da radimo dobar posao – kandidati koji nam se javljaju u poslednjih par godina su upravo oni koje bismo želeli ovde. Kao glavne inicijative bih izdvojio naš podkast kao i blog sekciju na sajtu.  

Priča koju mi pokušavamo da ispričamo je priča o našim zaposlenima, koji su po prirodi kreatori, oni stvaraju sadržaj bez obzira na Žišku i, dugoročno gledano, ako im samo obezbedimo platformu gde mogu da se izraze (poput podkasta ili merch-a koji produciramo), oni će uraditi ostatak posla. Stvarno mnogo pomaže to što imamo sve produkcijske kapacitete u kući. Možemo mnogo brzo da realizujemo employer branding inicijative, što ohrabruje ljude da se uključe. Zadatak nije apstraktan, to je samo pitanje “Šta ćemo sledeće da napravimo?”

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

Da je moja ličnost kompanija, bila bi to neka vrsta hub-a gde postoji gomila resursa i infrastrukture za kreiranje sadržaja, opreme, materijala, prostora, knjiga, tehnologije, radionica i alata. Bilo ko bi mogao da dođe tu i da pravi nešto što smatra da bi trebalo da postoji. Kuvala bi se samo najbolja kafa, slušala bi se muzika uživo. (Rekla si bez ograničenja!) 

Zaposleni te kompanije bili bi iskusni kreatori sadržaja / mentori i edukatori koji bi omogućavali svim korisnicima hub-a da uče i rade na sebi, ali i specijalisti koji bi omogućili svima da pametno koriste tehnologiju i resurse. Glavni benefit bi bio sama činjenica da možemo da delimo taj apstraktni prostor, znanje i iskustva.

Poslovni model? Evo, samo još to da krekujem i možemo da krenemo sa realizacijom. 🙂 

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Domestika – trenutno učim o animaciji i pixel art-u

Nerdwriter1 – ultimativni štreberski i analitički pristup stvarima koje volim

Libgen.rs – ovo sigurno nije legalno, ali sve knjige i stripovi ikada

TED – dnevna doza otkrivanja svetova

Unlocking us – podkast koji slušam pred spavanje

 

Honorable mentions: 

Gomila kanala malih YouTube / social media kreatora iz domena video produkcije, storytelling-a, gaming-a u najširem smislu, tehnologije, video i audio podkasta na temu psihologije, biznisa, entertainment industrije, društvenih fenomena.

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.