Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Nikola Mijailović i transparentnost domaćeg IT tržišta

Nikola Mijailović (za prijatelje Kobe 😊) je osnivač i CEO Joberty-a i možda najveći zaljubljenik u espresso kafu na celom Voždovcu (isključivo ristretto). Kao diplomirani inženjer saobraćaja, ostao je veran svom kraju gde i danas najviše vremena provodi sa svojom dvogodišnjom ćerkom. U šali često kaže da ima dvoje dece i to ono mlađe (Joberty) nekada zna da bude napornije od starijeg. 😉

Pre IT-ja bio je u HR industriji skoro 8 godina. Dobro poznaje probleme HR tržišta a potrebu za employer branding inicijativama prepoznao je odavno još kao CEO jedne HR agencije. Iako kompanije svoje resurse sve više alociraju na što bolju prezentaciju ka ciljnoj grupi, employer branding je još u svom usponu i tek će doživeti svoj potpuni potencijal.

 


 

Nikola, jedna od vodećih vizija koje se vezuju za tebe jeste transparentnost domaćeg IT tržišta. Zašto misliš da je ovo važno i dokle smo stigli po ovom pitanju?

Zdravo Katarina, hvala ti na pozivu da budem tvoj gost. Tvoja pitanja uvek navode na dublja razmišljanja pa se nadam da ću uspeti da odgovorim na njih koncizno i konkretno.

U Srbiji je IT industrija praćena najvećim brojem predrasuda. Od plata koje zarađuju senior programeri, do značenja pozicija Delivery Manager ili Product Owner. Pod tim velom tajne, snalaze se i IT kompanije koje pokušavaju kreativnim benefitima da privuku kandidate. Moja želja je da u potpuno otvorenom ekosistemu svako nađe posao za sebe. Inženjeri imaju taj “luksuz” da mogu da biraju kompaniju u kojoj će raditi, a pošto posao okupira većinu našeg života, svako treba da pronađe onaj koji ga čini srećnim.

Joberty upravo služi za razbijanje zabluda, jer nudi anonimne informacije iz prve ruke i setuje očekivanja. Sa druge strane, IT kompanijama nudimo Employer Branding profil koji im omogućava da ispričaju svoju priču IT zajednici i autentično predstave svojoj ciljnoj grupi. Naše iskustvo je da je upravo ovaj prostor najvažniji deo u kreiranju utiska o tome kako zaista izgleda raditi u nekoj kompaniji. I drago mi je što primećujem da su kompanije potpuno otvorene u svom predstavljanju i spremne na direktnu komunikaciju.

 

Joberty svakodnevno posećuje veliki broj inženjera. Koji su vaši glavni uvidi ili recimo šta inženjeri žele i koliko se ponuda trenutnih poslodavaca poklapa sa ovim potrebama?

Potrebe inženjera se razlikuju imeđu juniora i seniora, ali su najbitniji faktori projekti, tehnologije, tim, mogućnost ličnog razvoja, kultura organizacije i naravno kompenzacija. Na kraju dana moraju da se plaćaju računi. 😊 “Klincima” su na primer bitnije nove tehnologije, a “matorima” slobodno vreme.

Radeći na Joberty-u saznali smo da seniori cene opcije koje im donose uštedu vremena. Počevši od rada od kuće, fleksibilnog radnog vremena, neograničenog broj dana odmora i sve što doprinosi boljem work-life balansu. 

Pored toga, inženjeri ostaju u sredinama gde se neguje timski duh i gde osećaju slobodu da se izraze u svakom obliku. Mislim da su IT kompanije prepoznale ovu potrebu i da posebno sada, tokom pandemije, ubrzano rade na ostvarivanju ovakvih inicijativa. Još uvek ima samo nekoliko kompanija koje su spremne da eksperimentišu sa potpunim remote načinom rada i neograničenim brojem dana odmora, ali očekujem da će i ostale kompanije pratiti sve dobre prakse u IT industriji.

 

Između ostalog, podržavate i inicijative mladih koje utiču na njihovu edukaciju i razvoj veština. Šta očekuješ od mlađih generacija i zašto misliš da je važno podržavati ih i u okviru neformalnog obrazovanja?

Od generacija koje dolaze se mnogo očekuje zato što su prethodne već obezbedile dobru osnovu za dalji rad. Prvo radno iskustvo je uvek najteže dobiti i zato je moj savet svima (ne samo IT-evcima) da kroz prakse i studentske projekte, neformalno obrazovanje, edukacije i hobije probaju da uđu u poslovni svet. To je na neki način bio i moj put, od moderatora studentskog foruma, preko studentskog organizovanja i na kraju preduzetništva. Moja žena je svedok da sam pročitao više knjiga o biznisu i preduzetništvu nego lektira i skripti tokom svog školovanja. 😊

U IT industriji je to posebno važno. Većina sjajnih programera je upravo svoje znanje stekla van okvira formalnog obrazovanja. Zato radite na ličnim projektima.

 

Šta očekuješ da će biti trendovi u naredne 2, 3 godine na našem IT tržištu i podeli neke savete za IT poslodavce.

Trendove za naredne 2-3 godine će diktirati sva znanja stečena tokom pandemije, pa tako sigurno možemo očekivati rad od kuće, online edukacije i fleksibilno radno vreme kao standardni način rada. IT kompanije će svoju reputaciju graditi na osnovu dobrog snalaženja tokom pandemijskih uslova, a employer branding i slika kompanije u digitalnom svetu će dobiti posebno značenje. Savetujem IT poslodavcima da preispitaju principe kojih su se čvrsto držali do sada i dozvole svojim zaposlenima da se igraju sa nekim novim načinima rada. Potpuna otvorenost za kritiku i prostor za ranjivost će se višestruko vratiti, a platforme poput Joberty-a će pomoći na tom putu. Na kraju, ne postoji idealan poslodavac, ali se vrlo ističu oni koji su spremni da rade na svojim slabostima.

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

Uh, ta kompanija bi radila kao dragstor 24/7. 😊 Šalu na stranu, vrednosti koje bi ta kompanija negovala su sloboda, preduzimljivost i kreativnost u svakom aspektu posla. Mi odrasli često posao shvatamo preozbiljno i zaboravljamo da uživamo u tome što radimo. Zato bi ekipni sport ili neko drugo zezanje uz kvalitetno kraft pivo, bilo sastavni deo radne nedelje (disklejmer: konzumirajte alkohol odgovorno!). Neograničen broj dana odmora je obavezan, a putovanja na daleke destinacije o trošku firme bi verovatno bio omiljen benefit zaposlenih. 😊

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Preporučio bih nekoliko blogova za HR-ove koji su u IT industriji:

Interesantna literatura vezana za HR, radno okruženje i kulturu organizacije:

 

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.