Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Prof. dr Milica Slijepčević i formalno obrazovanje

Od 2015. i danas Prof. dr Milica Slijepčević predaje na Fakultetu za digitalne umetnosti, Modni dizajn, Univerziteta Metropolitan, modni marketing, a na Fakultetu za menadžment na tom univerzitetu na osnovnim studijama predaje integrisane marketinške komunikacije i upravljanje ljudskim resursima,  na Master studijama strateški marketing i na Doktorskim studijama marketing u kulturi.

Ekspertkinja je za modni marketing, komunikacije i marketing, posvećena je razvoju struke, samorazvoju, neprekidnom radu i edukaciji. Autorka je monografije ‘‘Modni marketing” koja je od nacionalnog značaja i koja je 2019. godine doživela drugo izmenjeno i dopunjeni izdanje ”Modni marketing, savremene tendencije”. Autorka je brojnih naučnih i stručnih radova u domaćim i stranim naučnim i stručnim časopisima.

Od 2015. godine osnivačica je i predsednica Centra za komunikaciju Flou, autоrka je prоgrаmа FЕBS Маstеr Clаss čiji clj je povezivanje akademske i biznis sfere.

Poseduje više od dve decenije radnog iskustva u privredi, 15 godina na rukovodećim pozicijama u oblasti odnosa s javnošću i marketinga. U toku karijere višestruko je nagrađivana za doprinos u radu i za projekte koje je realizovala sa svojim timovima.

Detaljniju biografiju možete pogledati ovde.

 

Employer branding je način usmeravanja i prilagođavanja organizacija neprestanim promenama. Poslodavci su razumeli koji je resurs najvažniji i employer branding im služi da taj resurs sačuvaju. Takođe, rekla bih, da employer branding doprinosi da zaposleni i poslodavci budu na istoj strani.

 


 

Draga Milice, naš poslednji susret se desio 2019. godine na employer branding radionici koju ste organizovali u okviru Flou edukativnog centra. Sećam se da sam bila prijatno iznenađena i da je iskustvo zaista bilo sjajno. Kako ste došli na ideju da je organizujete i zašto smatrate da je ovakav vid edukacije važan za studente?

U okviru Flou centra organizujem FEBS Master Class – Flou Education and Business Synergy. Suština programa je povezivanje biznis i akademske sfere i stvaranje nove vrednosti kroz sinergiju ova dva sektora. U novembru 2019. ovo je bio prvi događaj te vrste namenjen employer branding-u. Nekako odmah iza toga i paralelno sa tim počeli su da se nižu događaji na temu employer branding-a koji je postao jednako zanimljiva tema i za korporativni sektor i za akademski. Ono što razlikuje FEBS od ostalih načina predstavljanja employer branding-a je pored teorijskog dela i praktičnih primera, kreativna radionica čija je autorka dr Sonja Jovanović, regionalna direktorka HR u EY, sa kojom imam odličnu saradnju. 

Mislim da je pravi način edukacija studenata u direktnom kontaktu sa profesionalcima iz biznisa. Takav sastav učesnika ima sjajan efekat i za HR profesionalce, oni najbolje znaju zbog čega je važno da imaju priliku za direktan kontakt sa studentima koji su motivisani i zainteresovani da nauče nešto novo, pored redovnog programa i da demosntriraju svoju kreativnost i talenat.

 

Kako mladi posmatraju employer branding i koliko se o tome priča na Fakultetu? Na koji način Vi doprinosite popularizaciji ove teme?

Univerzitet Metropolitan je posebno mesto za sve nas, kako profesore, tako studente. Podrška koju dobijamo za realizaciju ideja koje su zanimljive i progresivne je neprocenjiva. Zahvaljujući ovim i aktivnostima mojih kolega koji takođe imaju employer branding u delu svojih predmeta, tema employer branding-a obrađena je na drugačiji način, te studenti stiču jednu kompleksniju sliku i uvid u značaj employer branding-a. Kao mlada generacija budućih menadžera veoma su zainteresovani već sada za radna mesta koja ih ne ograničavaju, koja im pružaju mogućnost razvoja i napretka. Vrlo su svesni onoga šta ne žele. A to je, ne žele poslodavca koji ne pokazuje empatiju prema zaposlenima, ne ceni njihov rad, nije spreman da plati adekvatnu nadoknadu, traži da budu dostupni neprestano. Ovo nije sve što očekuju, ali je za sada dovoljno da bismo razumeli šta mlada generacija očekuje od poslodavaca. Za poslodavce je važno da se blagovremeno usklade i potrude da spremno dočekaju mlade novozaposlene kolege. Nije dovoljno samo da se trude da zadrže talente. Neophodno je da imaju pravi pristup prema svima, a tada će i talenti želeti da ostanu kod takvog poslodavca.

 

Koji profili mladih se najčešće zainteresuju za employer branding i kakve su mogućnosti kada je formalno obrazovanje u pitanju? 

Za employer branding se najčešće interesuju zaposleni na HR pozicijama koji žele da prodube i unaprede svoje znanje, oni koji znaju da je jedino pravo rešenje za napredak u karijeri neprestan rad na sebi. Kada su studenti u pitanju, već na drugoj godini pokazuju značajno interesovaanje. U okviru predmeta upravljanje ljudskim resursima, obrađujemo temu employer branding-a, a u okviru predmeta integrisane marketinške komunikacije obrađujemo temu brenda. Važno je što je tema brendinga našim studentima veoma bliska budući da je reč o Fakultetu za menadžment na kome se izučavaju i marketinški predmeti pa i tema brendinga. Oni su posebno motivisani da povežu marketing i HR kroz projekte koje rade u sklopu predispitnih obaveza iz predeta upravljanje ljudskim resursima.

 

S obzirom da kroz Vaša mnogobrojna iskustva, povezujete teoriju i praksu, šta smatrate da je najvažnija veština kod ljudi koji se bave izgradnjom employer brenda i koliko formalno obrazovanje može da pomogne u njihovom razvoju?

Formalno obrazovanje je važno, to je negde osnova koja se podrazumeva, ali nije jedino na šta treba da obratimo pažnju. Glavni impuls je želja da nešto naučite i pokažete u praksi da to umete da radite i da to daje vidljiv rezultat. Ja bih rekla da ste Vi odličan primer drugima. Odlično se sećam našeg susreta 2019. kada ste rekli da ste zaljubljenik u employer branding. I evo Vas, već ste pokrenuli mnogo toga, imate jedinstven ton komunikacije i već dajete dragocen doprinos. Nije Vas pandemija osujetila, već imam utisak da Vam je dala dodatni podsticaj. 

Teško da bih mogla da izdvojim samo jednu veštinu, ali ako bih morala, onda bi to bila veština dobre komunikacije. Ako umete da komunicirate, vi to radite zato što umete da slušate sagovornika, empatični ste, gradite poverenje u odnosu sa zaposlenima, umete da prezentujete na pravi način to što radite, nije vam teško da odgovorite na 1001 pitanje, takođe ste pismeni, koristite sve alate neophodne za kreianje zanimljivog sadržaja i još mnogo toga. Kao što vidite, samo jedan deo cele priče.

Ove stvari dobijate formalnim obrazovanjem, a drugi deo je vaš talenat na kome svesno radite i razvijate ga.

 

Kada bi Vaša ličnost bila kompanija, kako bi ona izgledala?

Da je moja ličnost kompanija, ta kompanija bi morala da prati sve promene, da bude fleksibilna, ali da čvrsto drži kormilo i upravlja ka cilju. Bila bi otvorena, prijateljski nastrojena. Brinula bi o svojim zaposlenima iskreno i posvećeno trudeći se da im pruži maksimum uslova za rad i lični razvoj. Imala bi unapred utvrđena pravila i jasno definisane sankcije za nepoštovanje pravila, jer otvorena kompanija može pogrešno da se protumači od strane zaposlenih. Išla bi korak ispred vremena i od samog početka bi brinula o životnoj sredini. U toj kompaniji učenje i kvalitetni treninzi ne bi bili privilegija top menadžmenta, bili bi na raspolaganju svima koji rade u njoj. Employer branding bi bio jedna od važnih poslova gotovo svih, a HR bi bio zadužen za realizaciju u saradnji sa marketingom.

 

Linkovi na kojima najviše provodite vreme i tražite inspiraciju:

Universum Global

FoNet

Business Info Group

Homepage

TED Talks

Research gate

Metropolitan

Dunav osiguranje

Najviše se orjentišem prema temama koje me zanimaju, kao i na komunikaciju sa kolegama iz struke i iz raznih drugih oblasti.

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.