Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Snežana Savin i doprinos percepciji HR-a

 

Snežana je master psiholog i HR mendžerka sa 5 godina iskustva u ljudskim resursima, pre svega u marketinškoj i IT industriji. Još od studija je privlačila priča o biznisu i unapređenju rada i zadovoljstva zaposlenih. 

Bavi se i kognitivno biheviorlanim koučingom koji svakodnevno primenjuje u poslu i koji joj pomaže da bolje razume potrebe zaposlenih. 

Employer branding je odavno jako bitna tema, koja sve više dobija na značaju i kojom se lično  intenzivno bavi kroz razne aktivnosti u svakoj od kompanija u kojima je radila.

 


 

Snežo, kao HR menadžerka imaš uvid u značaj sinergije HR-a i employer branding-a. Šta bi istakla kao najvažnije uslove i razloge za razvoj ove sinergije?

HR je tu da razume kako diše kompanija, kako zaposleni doživljavaju poslodavca, šta je ono što im je važno, kakva atmosfera vlada i koje vrednosti povezuju sve te ljude. Ključno je da osluškujemo kojim stvarima su zaposleni zadovoljni, a koje već postoje u kompaniji. Na taj način mi prepoznajemo snage kompanije koje treba da nastavimo da negujemo, kao i koje su potrebe zaposlenih i šta bismo mogli da uvedemo. 

S obzirom na ulogu HR-a u organizaciji i prirodi posla da se bavi svim ovim stvarima mislim da nema bolje pozicije koja može u mnogome da doprinese razvoju brenda poslodavca. 

Uslov za to je pre svega volja i želja da se bavimo ovim pitanjima, a onda i znanje da prepoznamo, ispitamo i prenesemo to na adekvatan način. Mislim da sve više poslodavaca (ali i dalje nedovoljno) prepoznaje značaj bavljenja ovim temama, pa je nužno da HR ima podršku od strane menadžmenta i odobreno vreme i budžet za bavljenje ovim temama. 

 

Koje su najvažnije veštine jednog sjajnog HR menadžera i kako one mogu doprineti razvoju employer branding strategije?

Iako ne volim da govorim da se nešto podrazumeva, mislim da su veštine komunikacije (posebno aktivnog slušanja), stres menadžment i liderstvo nešto bez čega ne možemo da počnemo kada je reč o potrebnim veštima nekoga ko se bavi ljudskim resursima. 

HR treba da bude proaktivan i da poseduje pregovaračke veštine, jer se često desi da smo u situacijama koje zahtevaju “prodaju” ideje top menadžmentu. Takođe, znanja iz oblasti biznisa mogu da pomognu da se sa njima bolje razumemo. 

Integritet i empatija su ključne za građenje poverenja, kako sa zaposlenima, tako i sa C level-om. 

 

Aktivan si član HR zajednice i rado deliš svoje znanje. Kao predstavnik mentora HR Kutak mentorskog programa si aktivno radila sa svojom mentorinom skoro pola godine. Kako je to iskustvo izgledalo i zašto misliš da je važno da delimo znanje i budemo podrška zajednici?

Od momenta dobijanja poziva da budem mentorka znala sam da ce to biti divno iskustvo, što se upravo tako i ispostavilo. Tea je sjajan menti i mnogo mi prija rad sa njom. Jednom nedeljno se čujemo i radimo zajedno na zadacima i pitanjima sa kojima se ona susreće u firmi u kojoj je počela da radi. 

Divan je osećaj nekome pomoći, preneti znanje, dati ideje i smernice, posebno nekome ko je entuzijastičan, posvećen i voljan da uči. Mentorstvo je za mene win-win situacija, jer sam zaista i ja mnogo toga naučila od nje.

Deljenjem znanja jačamo našu zajednicu i svakom od nas to daje snagu i sigurnost da uvodimo nove stvari u organizacije u kojima smo. Takođe, osnažujemo se međusobno da se zauzmemo za svoju poziciju i time podižemo svest o značaju naše uloge u kompaniji. Duboko verujem da je uloga HR-a veoma značajna i da naš doprinos funkcionisanju sistema u kojem poslujemo može biti veliki.

 

Koji su izazovi sa kojima si se susretala kroz svoj dosadašnji razvoj i koji je tvoj savet za buduće HR menadžere?

Nerazumevanje uloge HR-a i nivo odgovornosti koji sam imala. Bila sam neko ko samo sprovodi odluke top menadžmenta, bez mogućnosti za donošenje (bitnih) odluka. 

Takođe, često smo u nezavidnoj poziciji gde nas zaposleni vide kao nekog ko ih ne razume i zastupa interes kompanije, dok top menadžment često videti kako smo isključivo na strani zaposlenih.

Savet budućim HR menadzerima je da samo hrabro koračaju ka svojim ciljevima, da se bore da se njihov glas čuje i da traže inspiraciju i podršku iskusnijih kolega, koji će im pored znanja sigurno dati i vetar u leđa. 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

Definitivno bi tu bila briga o mentalnom zdravlju, kroz razne radionice i psihološku podršku stručnjaka. Koučing sesije bi bile na raspolaganju zaposlenima da se razvijaju u željenom pravcu.

Smatram da je prostor u kome provodimo vreme veoma bitan. Bio bi uređen tako da odgovara na različite potrebe i raspoloženja zaposlenih, od zajedničkih prostorija i za rad i zabavu, do toga da neko može da se izmesti i bude sam kada mu je to potrebno. 

Kompanija bi svakako bila “people centric” orijentisana. Vrlo smo svesni činjenice da nam svima trebaju i odgovaraju različite stvari, pa bi u skladu sa tim zaposleni mogli sami da biraju svoje benefite. 

Gledala bih da maksimalno olakšam zaposlenima u “work life integration”, pa bi recimo deca zaposlenih bila u okviru iste zgrade u vrtiću za vreme radnog vremena. 

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

SHRM

Koučing centar Sinergija

Hive Group

TIM centar

Brene Brown

Simon Sinek

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.