Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Tamara Prodanović i mit o ćutljivim programerima

Tamara je nakon Filozofskog fakulteta ušetala u kompaniju Infostud umotana u celofan neiskustva i intolerancije na dosadu. Danas vodi tim sajta HelloWorld, najveće IT zajednice u Srbiji. Uz pomoć svog tima neumorno čuva, kao malo vode na dlanu, ovo čudo od sajta i zajednicu koju on okuplja, podstiče ovdašnje poslodavce da budu transparentniji i da se na što bolji način predstave IT kandidatima. Oprobala se i u „režiserskim“ employer branding vodama, kroz projekat Video Insajder.

Od decembra je ponosni vlasnik espresso mašine. Slučajnost? 🙂

 


Tamara, onlajn sestro, dugo te dugo očekujem! 🙂 Verujem da si neko ko je uspeo da privuče posebnu pažnju svojim simpatičnim naslovima i mejlovima. Kako pristupaš procesu zapošljavanja programera i koja je tvoja uloga u toj priči?

Kada smo pokrenuli HelloWorld priču (davne 2015. godine), shvatili smo da je neophodno da se približimo svojim korisnicima – IT kandidatima, oslušnemo njihov puls i potrebe i ne posmatramo ih kao puke brojeve u bazi. Pokretanje HelloWorld newslettera mi je, kao diplomiranoj novinarki, bio logičan sled stvari, iako sam se poprilično plašila praznog inboksa. U samom startu zaklela sam se na neformalni profesionalizam i opsesivnu radoznalost. Naši korisnici su to prepoznali i razbili mi mit o ćutljivim programerima, jer svakog meseca izdvajam barem par dana za odgovaranje na njihove mejlove.

Mislim da je HelloWorld osvojio mnoga IT srca svojim ljudskim pristupom, u moru depersonalizovanih marketinških poruka i ponuda za posao. Biti kreativan nije pitanje vanserijskog talenta, već mentalnog pristupa i volje.

Pored pisanja newslettera i komunikacije sa našim korisnicima, moj zadatak je da razvijam biznis strategiju u cilju ostvarenja misije koju HelloWorld ima, a to je da okuplja IT zajednicu, podiže transparentnost domaćeg IT tržišta rada kroz IT Insajder, ali i da bude pravi partner (čitaj: ortak) kandidatima koji im pomaže da se zaposle u IT industriji.

Već nekoliko godina pratiš domaće IT poslodavce. Kako izgleda njihov svet, u šta najviše ulažu i čemu se nadaju kada priđu HelloWorld-u?

Nadaju se developeru sa 10 godina radnog iskustva koji kuca na nihova vrata. 🙂 Šalu na stranu, stanje na domaćem tržištu je već godinama takvo da su deficitarnost, ali i glad za kvalitetnim IT kadrom velike. HelloWorld, kao trenutno najveća baza IT oglasa za posao, iz godine u godinu beleži sve veći broj objavljenih oglasa, ali poslodavcima postaje sve jasnije da uspešno privlačenje IT talenata iziskuje mnogo više uloženog truda od objavljivanja konkursa. Drago mi je da vidim da IT kompanije počinju strateški da se bave employer branding-om,  ukrštajući HR, marketing i PR u sinergetsko kolo koje čini da (p)ostanu atraktivne kao poslodavci i održe tempo u toj tržišnoj trci za kadrom. Employer branding više nije samo egzotična floskula, kao pre par godina, već neophodnost, koja iziskuje jasno definisanu strategiju, mapiranje snaga i slabosti i mudro odabrane kanale za promociju i komunikaciju sa ciljnom grupom.

Besplatne platforme za komentarisanje poslodavca, poput IT Insajdera, omogućavaju identifikovanje snaga, ali i potencijalnih problema. Nijedna kompanija nije savršena, ali se vidno ističu one koje su spremne da se razvijaju i napreduju kada je briga o zaposlenima u pitanju.

Kada pogledamo prethodne 3, 4 godine i razvoj domaće IT scene – šta se po tvom mišljenju najviše promenilo i koje su naše snage?

Srbija je veoma plodno tlo kada govorimo o IT industriji, sa svetski prepoznatim talentima i uspešnim tehnološkim kompanijama. Spomenula sam već deficitarnost IT kadra, a ako tome pridodamo i nedostatak određenih biznis znanja koja se naslanjaju na ova tehnička, istakla bih proaktivno delovanje inicijative Digitalna Srbija, koja ulaže u formalno obrazovanje i razvoj digitalnog ekosistema. Pokrenuti su novi studijski programi (Master 4.0) u oblasti analize podataka, razvoja video igara, bioinformatike, veštačke inteligencije, elektronske trgovine, marketinga i dr, a programiranje je uvedeno u obavezni program za sve osnovce.

Prethodnih godina primećuje se rapidan razvoj startap ekosistema, posebno u oblasti razvoja video igara i blokčejna. Sve je veći broj domaćih startapa, koji i pored mnogobrojnih izazova uspešno posluju i stameno pariraju globalnoj konkurenciji i to je za svaku pohvalu i ponos. Ovo potvrđuje i američka organizacija Startup Genome koja je, nakon desetogodišnjeg procenjivanja startap ekosistema na globalnom nivou, Srbiju uvrstila u najznačajniji svetski izveštaj u ovoj oblasti.

Raduje me i što postaje sve osetnija decentralizacija domaćeg IT-ja, te je sve više uspešnih IT kompanija i izvan Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša. Lepo je videti da i gradovi poput Subotice, Zrenjanina, i Čačka postaju značajni IT centri na tehnološkoj mapi Srbije, koji zapošljavaju IT kadar i doprinose razvoju trenutno najperspektivnije industrije.

Ne mogu a da se ne osvrnem i na ono što nas je zadesilo 2020. godine – pandemija je uticala i na ovu poprilično stabilnu industriju. Korona je ugrozila poslovanje klijenata IT kompanija, koje u većoj meri izvoze svoje usluge na strana tržišta. Ipak, IT kompanije su u velikoj meri vrlo fleksibilne, pa su blagovremeno rađene revizije i nove projekcije biznisa zbog pandemije. Prema našem istraživanju za vreme prvog talasa korona virusa, pauzirano je zapošljavanje novih ljudi u polovini IT kompanija u Srbiji, ali 90% od ispitane 73 IT kompanije nije otpustilo nijednog radnika.

S obzirom da si bila deo istraživanja potreba programera, šta oni uopšte žele i da li su razmaženi?  

Ne bih rekla da su razmaženi. Mislim da je to samo mit koji su izgradile kompanije koje su bile poprilično maštovite u smišljanju beneficija kojim pokušavaju da ih zadrže, odnosno privuku. U anketi koju smo radili pre godinu dana u kojoj smo pitali domaće IT-evce šta ih motiviše na radnom mestu iskristalisale su se sledeće stavke: mogućnost učenja i usavršavanja, izazovni projekti, dobar tim, novac i sloboda u radu. Iznos plate jeste važan, ali nije jedini faktor koji programeri razmatraju kada odlučuju o ostanku ili prelasku u drugu kompaniju. Stoga uvek savetujemo kompanijama da neprestano osluškuju potrebe svojih zaposlenih i ispituju njihovo zadovoljstvo. Otvorena i iskrena komunikacija radi bolje posao od ceđene narandže i wellness paketa. 🙂

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila? 

Definitivno bi bila startup-oliko igralište za inoviranje. Mala ekipa, odabrana i zaljubljena u ono što radi. (Čekaj, da li ja to pričam o svom trenutnom timu? 😊)

Podstakla si mi maštu ovim pitanjem, ali hajde, biću racionalna i izdvojiću nekoliko beneficija:

  • Fleksibilnost (radno vreme, lokacija)
  • Usavršavanje – svakog dana, u svakom pogledu 🙂
  • Mentorski program (interni i eksterni mentori)
  • Briga o zdravlju, fizičkom i mentalnom (zdravstveno osiguranje, sistematski pregledi, sportske aktivnosti, sobe za meditaciju, psihološka podrška)
  • Podrška za roditelje (subvencije za jaslice, „porodiljsko“ odsustvo za očeve, slobodni dani za važne dečije datume, pokloni)
  • Podsticanje putovanja i otkrivanja drugih kultura kroz vaučere za hotele, prevoz itd.

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

Dev.to – globalna zajednica software developera, gde ih stalkujem i analiziram 🙂

The Next Web – najnovije tech, business i startup vesti

The Hustle – pratim ih zbog pitkog i ukusnog email marketinga

Tech Crunch – još jedan odličan sajt sa novostima sa tech scene

Netokracija i Startit – domaći portali, vrlo ažurni, informativni i posvećeni onome što rade

Reddit – prvi programer sa kojim sam radila je stalno prepričavao teme sa Reddita, pa sam morala da se uklopim i usput sam se navukla

Podcast: Pojačalo, Agelast, Developer Tea

The School of Life – interesantan YouTube kanal koji daje odgovore na mnoga životna i filozofska pitanja

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.