Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Tanja Mladenović i strategija kao osnova delovanja

Tanja je 7 godina u IT-ju, u tih 7 godina radila je sve od marketinga što ima da se radi. Kolegama je ona osoba što zna čoveka za bilo koju šemu (ovo zvuči malo pogrešno i ilegalno, ali nije). Kontroverzna ličnost srpskog Linkedina. 

 


Tanja, često voliš da pričaš o benefitima u IT svetu. Šta misliš, kako kompanije treba da pristupe kreiranju svog paketa benefita i kako to uopšte utiče na njihov employer brend?

Kada je tržište kompetitivno kao naše + kada je dosta outsourcing kompanija, potrebno je izdvojiti se na neki način. Ukoliko to nisu izazovne tehnologije i interesantni projekti (ali stvarno interesantni), kultura kompanije i benefiti su sve što može da privuče nove zaposlene. Ono što nas je prethodna godina naučila je da benefite moramo da revidirimo sa vremena na vreme i da ih prilagođavamo pojedincima. Negde smo svi utvrdili da postoje “univerzalne” stvari koje će privući kadar kao što su plata, tehnologije, projekat, tim, ali se prioriteti naših potencijalnih zaposlenih i zaposlenih menjaju i sa tim treba ići u korak — da li im treba više slobodnih dana ili fleksibilnije radno vreme ili sada, kada je aktuelan rad od kuće, pomoć sa decom i slično. 

 

Kako vidiš razvoj naše IT scene i da li si primetila nešto što lokalne IT poslodavce izdvaja od globalnih?

Prema onome što vidim kada radim sa našim i stranim tržištima, naše tržište je izazovnije. U inostranstvu je fluktuacija zaposlenih veća, ali je i lakše doći do novih zaposlenih dok se kod nas mnogo stresnije doživljava rečenica “Treba nam React Senior”, jer je on verovatno negde srećno zaposlen, i treba ga dobro motivisati da bi prešao u drugu kompaniju. 

 

Kada pričamo o employer branding strategiji, šta vidiš kao da su ključni razlozi ili benefiti za kompaniju koja treba da uloži energiju i vreme kako bi je kreirala?

Ukoliko se strategija pravilno postavi — dakle ukoliko postoji dobra komunikacija između onih koji bi trebalo da učestvuje u njoj, HR, marketing, leadership kompanije, dobra strategija je osnova delovanja jedne kompanije u smislu employer branding-a. Ukoliko se strategija postavi samo da bi postojala, ne služi ničemu. Ukoliko postoji dobra strategija, čak ni prethodan period korone i svega što nam je donela, ne može mnogo da naškodi. Na prvom mestu, rekla bih da je strategija bitna zbog postavljanja očekivanja i transparentne komunikacije između ljudi koji se bave zapošljavanjem i leadership-a. Kada znate šta želite da postignete u periodu od godinu/tri godine, na koliko god da postavljate strategiju, mnogo lakše ćete doći do tog kako da to postignete.

 

Šta se tokom 2020. godine promenilo u svetu employer branding-a i šta očekuješ od ove 2021?

Mislim, ili bar volim da verujem, da su se kompanije više okrenule internoj nego eksternoj komunikaciji i samim tim više okrenule svojim zaposlenima, nego potencijalnim zaposlenima, a sličan trend očekujem i ove godine. Interne komunikacije su daleko bitnije za dobar brend poslodavca jer 1 zadovoljan zaposleni > bilo koja reklama. Takođe, kompanije su uvidele koliko je individualniji pristup benefitima i šta je zaista bitno da bi zaposleni bili srećni (hint: nije sto za stoni tenis i ceđena narandža).

 

Podeli sa nama tvoju omiljenu employer branding kampanju, aktivnost ili nešto što ti je posebno privuklo panju u prethodnom periodu.

Ono što me je poslednje nasmejalo je Infostudova reklama. Naravno da neće svakom da se dopadne, ali to nije ni poenta. Oni kojima je privukla pažnju će se prijaviti na oglas i oni će se uklopiti u tu kulturu, oni koji je “hejtuju” neće, i sve je to ok. 

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila? 

Ako mogu da pustim mašti na volju: Moja idealna kompanija bi imala ne više od 40 zaposlenih i bila bi startap okruženje, sa malo više organizacije i hijerarhije od običnog startapa, a opet bi zadržala fleksibilnost i transparentnost startapa. 

Ukoliko imam neograničene resurse, osim onih standardnih, poput fleksibilnog radnog vremena, remote rada, odlične opreme za rad: 

  • Neograničen odmor
  • Najbolje moguće zdravstveno osiguranje za zaposlenog i njegovu porodicu (naravno, trudničko i porodiljsko pokriveno za roditelje)
  • Ogromni budžeti za učenje

 

Izbegla bih to da se zaposleni oseća na poslu kao kod kuće jer to nije ideja posla i maksimalno bih se trudila da imaju odličan balans i dovoljno slobodnog vremena za privatni život. 

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

  • Tvoj sajt naravno (nije plaćena reklama :))
  • Linkedin

Nije o employer brandingu, ali Ffm podcast o održivoj modi.

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.