Employer branding u 2021. godini – pomoć prijatelja

Decembar se bliži kraju i sa sobom donosi razna pitanja i nedoumice. Ova godina nas je sve iznenadila i izazvala na poseban način. Šta da očekujemo u narednoj? Primećujem da se mnogo ljudi ovo pita, da nam dolazi mnogo nesigurnosti, što je apsolutno očekivano. Ovo je definitivno stvar koja nas može ujediniti. 🙂 Rekla bih da ne možemo tačno znati šta da očekujemo naredne godine, ali evo nekoliko mojih misli na ovu temu koje ti možda mogu pomoći. 

 

Šta se desilo u 2020. i šta smo naučili?

 

Vreme je da napraviš pauzu i osvestiš da se 2020. godina uskoro završava. Znam, proletelo je! Mart mesec i dan kada je sve stalo se desio juče, ako mene pitaš. Šta se dešavalo u međuvremenu? Koje smo odluke i akcije doneli? Šta smo naučili, čime smo zadovoljni? Kako smo se pokazali kao poslodavac? Šta je našim ljudima najviše značilo i zbog čega su se u ovom ludilu osetili makar malo sigurnije? Na šta si najviše ponosan/ponosna?

Sigurno ćeš nakon ove male pauze pomisliti: WOW! Mnogo toga se desilo. 

I iz svega toga sigurno možeš da izvučeš najvažnije zaključke i lekcije koje ćeš poneti u narednu godinu.

 

Onlajn okruženje kao očekivanje

 

Imali smo period adaptacije, dodatne digitalizacije procesa i komunikacije. Onlajn okruženje je nešto što se sada očekuje i potrebno je da odemo korak dalje. Kako možemo da omogućimo da onlajn iskustvo zaposlenih i kandidata bude još bolje? Više nije dovoljno da imamo dobre alate već i da promislimo o celom iskustvu. Da li postoje poboljšanja kojima možeš da se posvetiš u 2021?

 

EVP kao vodilja

 

EVP je nešto što je uvek tu. Tokom krize smo se držali EVP-a i pokazali ko smo zapravo. EVP je i dalje nešto što nam može biti vodilja. Ako je bilo tako ove godine, zašto ne bi bilo naredne? Kad nemaš ideju ili inspiraciju, uvek možeš da se vratiš na EVP. 🙂

Ukoliko nemaš iskustva sa EVP-em, napravila sam besplatan vodič koji ti u tome može pomoći. Proces je sjajan, samo je potrebno uložiti vreme.

 

Drži se onoga što sigurno znaš

 

Navela sam već dve stvari koje sigurno možeš da uradiš: da izvučeš lekcije iz 2020. i da se vratiš EVP-u kao inspiraciji.

Šta još sigurno znaš? Šta će se još izvesno desiti? 

Zaposleni su tu i verovatno rade u drugačijem okruženju. Oni takođe imaju neko dosadašnje iskustvo i lekcije, tu ima materijala za rad i unapređenja. 

Biznis je i dalje tu. Promene su se sigurno desile ali je svet nastavio da funkcioniše. Šta se u biznisu desilo i šta ti može biti dragoceno?

Okruženje se promenilo. Barem za prvi kvartal znaš da li će zaposleni raditi iz kancelarije ili ne. Šta bi im u tom slučaju bilo potrebno?

 

Mali koraci zlata vredni

 

Godišnja planiranja aktivnosti su iza nas. Ja se nekad osećam kao da će ovo ostati neka praksa i u narednim godinama. Agilnost je stigla u naš svet. 🙂 

Nikako ne isključujem strategiju, jedino uz nju možemo postići neke dugoročne promene. U ovom slučaju pričam o aktivnostima. Planiranje po kvartalima je najbolja opcija za 2021. Tako ćemo znati na čemu smo, koje promene u svetu treba da ispratimo i da li je potrebno da prilagodimo prioritete. 

Šta planiraš u prvom employer brandng kvartalu?

 

Nove ideje iz neke druge perspektive 

 

Daj sebi malo oduška, ova godina nas je ubacila u neku mašinu i nismo ni svesni da će uskoro da prođe. Maštaj, prebaci se na drugu planetu, skokni do nekog okeana ili samo se pitaj kako bi bilo da…. Inspiracijom, drugim perspektivama i kul primerima sam se bavila i na mom prvom kursu Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Možda ti i on može pomoći da osvežiš planove i misli. 

 


 

Kako ja volim da kažem “svi smo u istom sosu”. Ovakva situacija nam zaista donosi posebne izazove i nesigurnosti, ali je ipak lakše kada znaš da nisi sam. Ukoliko ti je potrebno da sa nekim popričaš, da se posavetuješ ili samo podeliš brige ili izazove – ja sam tu! Slobodno mi piši na hi@katoncoffee.com i rado ću popiti onlajn kafu sa tobom. 🙂 Srećno!

 

kat on coffee

Autor

Kat on coffee
Katarina Šonjić
hi@katoncoffee.com

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.