Bez solidnog iskustva zaposlenih, nemamo o čemu dalje da pričamo

Ako misliš da, bez obzira na trenutna dešavanja u kompaniji, možeš da kidaš employer branding – grdno se varaš. Možeš da pokidaš jednu kampanju ili da napraviš kratkoročni privid, ali to nikome ne odgovara. Stvaraš pogrešna očekivanja.

Da krenemo od početka

Znaš li kakvo je trenutno stanje u kompaniji? Šta ljudi vole, šta ih najviše muči i od čega im igra u stomaku? Da li vole da provode vreme sa porodicom ili u pabu uz pivo i kobaje? Da li vode računa o zdravim navikama i kako im uopšte izgleda radni dan? Šta im naaaajviše fali i šta naaaaajviše u kompaniji cene?

Dok ne sakupiš odgovore na barem 90% ovih pitanja ne možeš da ideš dalje.

Šta sa svim odgovorima

Mapiraj dobre i manje dobre stvari u kompaniji i razmisli šta ti to govori o organizacionoj kulturi. Koje dobre priče bi bile “selling points” za tvoju ciljnu grupu (pod uslovom da imaš definisanu ciljnu grupu)? Na čemu treba najviše da se radi kako bi iskustvo zaposlenih bilo na najboljem mogućem nivou ili bolje nego što je bilo prethodnog meseca? Šta su konkretne akcije i kako se ovime baviti strateški?

Zbog čega?

Ne znam odakle bih počela.

Bez kvalitetnih sastojaka nema savršenog kolača. Bez kontinuirano dobrog dobavljača nema još boljeg kolača.

Sve što se trenutno u kompaniji dešava ne može da se sakrije ili iskrivi.

Šta se dešava kada kandidat ima pogrešnu sliku o kompaniji, prolazi nekako intervju i kreće da radi u istoj? Automatski postaje nezadovoljan i svaki naredni korak je sve teži. Ta osoba će se jako teško pronaći ili uklopiti. Pre ili kasnije će napustiti kompaniju. Napustiće je vrlo nezadovoljna i pre svega isfrustrirana.

Sa druge strane, kada je u kompaniji sve kako treba i kada su zaposleni pravi i istiniti ambasadori, svi employer branding procesi su daleko laganiji i kvalitetniji. Takva ekipa zaposlenih je uvek tu za sva dešavanja i na svom radnom mestu je ispunjena. Oseća se bezbedno i teži ka tome da postane najbolja verzija sebe.

Ko ne bi poželeo da radi u takvom okruženju?

Sve dalje posledice su suvišne. Suština je da bi u svakoj kompaniji prvo fokus trebao biti bačen na interne komunikacije i korporativnu kulturu. Nakon toga svaka eksterna kampanja i akcija će proći daleko bolje.

kat on coffee

Autor

Kat on coffee
Katarina Šonjić
hi@katoncoffee.com

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.