Katarina Šonjić

Jelena Vorkapić i employer branding kao poziv

Jelenin poslovni put je šarenolik – od prevodioca i profesora do event menadžera, preko borca za kulturu Novog Beograda, organizatora, producenta, digital content menadžera, autora i fotografa. Jedna svaštara od biografije koja je rezultovala savršenim epilogom – specijalistom za employer branding u digitec Galaxus-u.

 


 

Jeco, ti si novopečena employer branding menadžerka. 🙂 Kako si započela svoju karijeru u ovoj oblasti i šta najviše voliš u vezi svoje trenutne uloge?

Ovu avanturu sam započela spontano, na osnovu osećaja u stomaku koji mi je vikao: „Ovo je tvoj poziv!“… Od novembra prošle godine sam radila u pregotivnom B2B T1 odeljenju digitec Galaxus-a, pa sam u decembru videla oglas za poziciju Employer Branding Specialist. Preletela sam preko naziva role, ali sam u detalj pročitala sve što bi bile odgovornosti osobe koja bi dobila ovaj posao i kroz misli „štiklirala“ sve od navedenih stavki i došla do jedinstvenog osećanja tj. „leptirića u stomaku“, te shvatila da je na meni samo da se „iscimam“ za originalnu prijavu, jer je ta uloga bukvalno napisana za mene.

Preda mnom je bio veliki izazov koji sam samoj sebi postavila, a to je kako da nekome predstavim svoju svaštaru od dosadašnje „karijere“. Odlučila sam se za izradu sajta koji bi poslodavcu predstavio moje sposobnosti brendiranja (po prirodi izuzetnih) projekata i ljudi, te da u sve što radim ulazim srcem, pa i u ovu poziciju. Mojih 50 interaktivnih stranica portfolija (ovde bi tačno leglo kao u svim intervjuima ono smeh) umesto CV-ja su izrađene kao legat budućim unucima, kao i za taj osećaj u stomaku koji mi je šapnuo da me nova uloga čeka iza ćoška. Eto male mudrolije i za one koji ovo čitaju – uvek veruj sopstvenoj intuiciji – čarobna je!

Obožavam što mi je poveren zadatak predstavljanja firme koja je toliko atipična za domaći poslovni standard da već na početku mogu da se igram sa ustanovljenim employer branding recepturama i isprobavam nešto novo. Iako sam trenutno „one lady show“ za employer branding uz sebe imam „najveći EB tim u Srbiji“, obzirom da je cela digitec Galaxus EKIPA uz mene i naše galaktične projekte.

 

Šta bi rekla da je ključno za tvoj dosadašnji razvoj i koji su faktori doprineli da ti samostalno kreiraš EVP i strategiju?

Ono što se ispostavilo od kada sam specijalista za brend digitec Galaxus-a kao poslodavca je da ova uloga stvarno predstavlja moj poziv. Sve što sam prikupljala dosadašnjim radom – od fotografisanja, pisanja članaka, dizajna, produkcije i organizacije do menadžmenta društvenih mreža – sada je objedinjeno pod jednim krovom. Ključno za bilo koga ko želi da se bavi našim dinamičnim poslom je radoznalost i mašta. Neophodno je da smo radoznali, tj. otvoreni ka znanju i novim mogućnostima, ali i da imamo dovoljno mašte koja nam pomaže u vizionarskom strateškom planiranju…

EVP je za mene pre godinu dana predstavljao akronim koji ne bih znala da dešifrujem bez pomoći pretraživača. Međutim, ubrzo nakon što sam se našla u ovoj ulozi, uspela sam da ubrzo zaključim srž EVP-a i kreirala ga zahvaljujući našoj iskrenoj „ekipnoj“ kulturi. EVP se čini beznačajnim – on laičkom oku predstavlja samo frazu, međutim istraživanje kojim se dolazi do EVP-a otkriva sve o jednoj kompaniji! Bilo mi je uzbudljivo da istražujem šta zaposleni misle i osećaju, a u nekim momentima sam suzdržavala suze usled prelepih i inspirativnih odgovora i zaključno sa kreiranjem „Postani deo ekipe – ostani ono što jesi!“ razumela da sve ovo što radimo zapravo radimo zbog ljudi za ljude.

Planiranje strategije je ipak bio „back to life, back to reality“ momenat, obzirom da sam se susrela sa izazovom usvajanja novog znanja! Kao neko ko je po prirodi kreativac i društvenjak, do sada nisam imala prilike da provirim u svet ozbiljnog biznisa. Moja metodologija izrade projekata odjednom je bila okrenuta naglavačke – sve moje ideje i vizije vezane za brendiranje sada su morale da prođu kroz filtere poslovnih normativa, metrika, Jira epic-a, kvartala, SWOT analiza, „must/nice to have“ i sličnog… Ipak, to predstavlja pravu vrlinu jedne ekipe – nikada nisi sam! O svim biznis aspektima posla učila sam od najboljih – Petra Golubovića, Aleksandre Kokunešovski, Ivane Petrović i Aleksandra Zabunovića. U svima nama tinja ista vizija digitec Galaxus-a, stoga nam je postavljanje prve employer branding strategije bilo zadovoljstvo, a volim što oni zapravo osećaju značaj employer branding-a i što mi je njihov spektar veština bio na raspolaganju u izradi strategije.

 

Kako sada izgleda implementacija i sa kojim izazovima se susrećeš?

Uporedila bih implementaciju strategije sa mojom omiljenom DOS igricom „Super Mario“. Cilj koji si postavio je princeza i ona je poprilično daleko od tebe, međutim ti imaš viziju da princeza bude s tobom i misiju da stigneš do princeze. Ja sam svesna da smo mi Mario koji je krenuo ka princezi i da smo tek došli do saznanja da možemo da ulazimo u one cevke i tamo skupimo još novčića do cilja. Faze implementacije su, na primer, kada znam da ćemo u septembru (usled planiranog lansiranja inovativnih projekata i 5. rođendana firme) skočiti glavom ka onoj ciglici iz koje će ispasti pečurka koja će nas privremeno „bustovati“ i dati nam snage da još brže stignemo do princeze. Određeni aspekti strategije su ti garantovan dobitak, međutim za neke koje inovativno testiraš može da se ispostavi da će te vratiti korak unazad; kao kada vežbaš kako da skočiš na kornjaču, samo da bi te druga kornjača „pokosila“… Do kraja godine znam da ćemo biti u duelu s Brauzerom, jer smo dosadašnje ciljeve employer branding strategije uspešno savladali tj. implementiralii. Doduše i kada dođemo do princeze, znači da će igra samo da evoluira, te da ćemo iznova postavljati strategije (npr. kako da budemo najbrži u kartingu 😉).

 

Kakve su tvoje ambicije za budućnost i u kojim oblastima planiraš dalje da se razvijaš?

Svakako bih nastavila da se razvijam u kreativnom smeru, iako mi je i biznis aspekt poslovanja zagolicao maštu. Nadam se da ću kada već budem u nekim poznijim godinama ovu titulu zameniti titulom kreativne direktore, ili poput našeg dragog Emanuela Stojanova titulom „employer branding wizard-a“.

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

Moja ličnost bi radila na svim frontovima, od fabrike do fotelje u nekom staklencu. Svakako bih, učena primerom trenutne firme, zaposlenima dozvolila slobodu, fleksibilnost i inovaciju, protkanu poverenjem i samoinicijativom. Kultura kompanije „Netflix“ mi je ovih dana naročito interesantna, stoga cenim da bi moji zaposleni imali neograničene odmore i široke nadahnjujuće prostorije za svoje kreacije… 

 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

YouTube i Reddit su moje riznice svega o svemu!

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.