Kako da budeš dobar mentee

Sve se češće ideja rada sa mentorom pojavljuje kao jedan od najboljih načina da se savladaju neke veštine ili željeni stepen znanja neke oblasti.

U zavisnosti od onosa sa mentorom taj rad može biti sjajan ili pak može proći kao bezuspešan. Od čega zavisi kako će odnos izgledati i koja će se vrednost kreirati? Postoji puno faktora, ja sam se odlučila da se fokusiram na deo na koji mentee (učenik) može uticati. U nastavku se nalazi nekoliko saveta.

1. Pokaži inicijativu

Iniciraj teme i komunikaciju sa mentorom, pokaži inicijativu i da si željan(na) znanja. Ovo je suštinski najvažnije jer ukoliko inicijativa izostane celokupna saradnja neće proći dobro. Često je potrebno da ti i kontaktiraš mentora i iniciraš saradnju, tako da te ohrabrujem da to probaš. Mentorstvo je jedan od načina učenja koji mogu puno doprineti tvom razvoju na najkontretniji mogući način.

2. Osmisli svoj cilj

Šta želiš da naučiš? Koju veštinu želiš da razviješ ili unaprediš? Kako ćeš znati da li si to postigao(la)?  Cilj je potreban kao motivator i kao vodilja. Olakšava komunikaciju i očekivanja od mentora.

3. Ispoštuj svaki dogovor i vreme

Pokaži da ceniš vreme i energiju koju tvoj mentor ulaže tako što ćeš se potruditi i uraditi svaki “domaći” koji ti je predočen ili koji si si samostalno odabrao(la). Time pokazuješ svoju profesionalnost i posvećenost.

Poštovanje vremena je danas izuzetno važno za bilo kakav vid saradnje. Kašnjenje ili razvlačenje sastanka duže od dogovorenog je pre svega nepristojno i neprofesionalno. Ne verujem da će ti to tvoj mentor reći ali eto mogu ja 🙂 Posveti se svom mentoru i dobićeš dragocenosti koje su neprocenjive.

4. Primeni naučeno

Probaj, eksperimentiši, menjaj stvari i deli svoje utiske sa mentorom. Na taj način ćeš u praksi videti kako ti leže neke metode ili pristupi i imaćeš priliku da kroz razgovor sa mentorom napraviš svoj čarobni napitak u vidu načina rada 🙂

5. Prati svoj napredak

Proveravaj koliko si i da li si napredovao(la). Izuzetno je važno da imaš svest o svom napretku jer ćeš imati dodatnu motivaciju da nastaviš da radiš na sebi a i tvoj mentor može da prilagodi svoj pristup ili da izvuče neke lekcije za sebe iz vašeg međusobnog rada. Vrednost za obe strane, ima li šta bolje?

6. Deli priče i motiviši ljude u okruženju

Podeli sa drugima kako je tvoj rad sa mentorom izgledao i koji su zaključci. Predoči vrednosti i pomozi ljudima u tvom okruženju da osmisle sličan program za sebe.

Na kraju dana ako ljudi u tvom okruženju napreduju i ti ćeš 🙂

Srećno napredovanje!

kat on coffee

Autor

Kat on coffee
Katarina Šonjić
hi@katoncoffee.com

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.