Kako se pozicionirati kao „kul“ poslodavac među studentima

Imala sam tu čast da učestvujem u 14-oj ediciji Open IT konferencije koja je namenjena studentima koji se interesuju za informacione tehnologije i marketing. Ranije je konferencija uglavnom bila dostupna za studente Beogradskog Univerziteta, a od ove godine i šire, jer se konferencija dešava u virtuelnom okruženju. Takođe, bila sam deo Youth Speak projekta koji ohrabruje mlade da se oglase i dalje publikuje njihove odgovore. Ove godine je 4000 mladih popunilo anketu! Rekla bih da je u pitanju sjajan uzorak i da se na ove podatke definitivno možemo osloniti 🙂

S obzirom da sam ranije organizovala ovakav tip događaja, a sada radim na tome da se u komunikaciji približim studentima, dobila sam inspiraciju da podelim konkretne savete kako da komuniciraš i šta da radiš kada su u pitanju aktivnosti koje realizuješ u saradnji sa studentima ili studentskim organizacijama. 

 

 

Davanje vrednosti

Potpuni fokus nastupa, komunikacije ili predavanja treba da bude davanje vrednosti. Studenti su oni kojima je potrebno da upijaju korisne i praktične stvari. Primarno ih zanima šta mogu da nauče, kako mogu da upoznaju neku oblast, ulogu ili osobu. Dakle, ova vrednost može biti konkretan alat ili metodologija, ali i kvalitetna informacija ili savet. Kako doći do …, Kako se prilagoditi …, Kako postati … Kroz davanje vrednosti se stvara najbolja moguća percepcija brenda. U tom slučaju nije potrebno da postoji uvodne priča o predavaču, kompaniji – sami će se zainteresovati, pitati i pomisliti: Želim da radim sa ovim ljudima!”

Sa druge strane, ukoliko se “prodaje” ili “forsira” neka priča, to gotovo sigurno stvara kontraefekat. Ja se veoma jasno sećam onih koji su upravo ovo radili tokom mojih studija.

 

 

Otvorenost i transparentnost u komunikaciji

Studenti su često stidljivi i povučeni. Imaju gomilu pitanja i nesigurnosti. Važno je da u komunikaciji postoji otvorenost i pristupačnost, kako bi se one prave vrednosti zapravo razmenile. Idealan scenario je da se u ovakve aktivnosti uključe kolege koje su nedavno završile fakultet. Mogu da doprinesu “svežim” komentarima i svima u publici je jasno i opipljivo kakvo je iskustvo osobe koja je samo nekoliko godina starija od njih. Često se mogu osećati kao da je to što želim tu, i nije toliko strašno.

Transparentnost i iskrenost je drugi aspekt koji se posebno ističe u ovoj godini. 

Kako tačno su se poslodavci prilagodili onlajn okruženju? Kako se nadomešćuju nedostaci u novom okruženju? Da li i kako mogu da se razvijam u onlajn okruženju? 

Ovo su samo neka od pitanja koja mladi često postavljaju i veoma je važno jasno komunicirati, tokom aktivnosti, možda i nakon na društvenim mrežama, na primer. 

 

Prilagođavanje sadržaja

Pričajmo njihovim jezikom. Postoji veliki prostor za nerazumevanje ukoliko se u komunikaciji koriste stručne skraćenice ili reči koje studenti ne razumeju. Svaka generacija je posebna. Važno je da se prilagodimo i načinu komunikacije koji naša publika voli i koristi. Primeri i alati koje koristimo treba da budu oni koji će njima biti opipljivi i pristupačni. 

Svaka generacija je posebna i prilagođavanje je često potrebno. Zato je tu organizacioni tim (oni superkul studenti koji omogućavaju spoj kompanija i studenata) koje uvek možeš da pitaš kako najbolje uraditi ovo prilagođavanje.  Oni su ti koji imaju sve informacije, samo je važno da ih pitamo i uključimo. 🙂

 

Dugoročni karakter

Definitivno treba da postoji svest da kroz pojavljivanje na fakultetima, ne možemo da očekujemo instant rezultate u biznisu. Naravno, ukoliko imamo otvorene oglase za praksu, rezultati neće izostati. Ono što je važno, jeste da se doživljaj i percepcija brenda tokom studiranja veoma duboko razvija. Pozitivan utisak o nekom poslodavcu može doneti mnogo šire dugoročne rezultate. To na primer znači da će student, nakon nekoliko godina, kada sakupi dodatno iskustvo, jasno znati u kom pravcu želi da se razvija i setiće se baš onog poslodavca koji mu je pomogao tokom studija. Rezultati se mogu ogledati i kroz dobru reč i to da ljudi u publici mogu postati vaši ambasadori. Oni koji će dalje širiti te sjajne utiske. 🙂 

Ja sam definitivno primer da ovakav pristup radi. Svog trenutnog poslodavca sam upoznala 2014. godine na studentskoj konferenciji. 2017. godine, nakon 3 godine radnog iskustva, sam poželela da apliciram za full time posao i napravim nov korak u svojoj karijeri. Bilo mi je jasno koja kompanija je moj prvi izbor. 🙂

 

Pozitivan uticaj

Rad sa studentima i studentskim organizacijama je verovatno jedna od najvrednijih stvari koje možete da uradite da vratite zajednici. CSR je posebna i veoma široka oblast. Kada pričamo konkretno o ovakvim aktivnostima, uticaj i promene koje korporativni sektor može da kreira su neprocenjive. Jednim nastupom možete da utičete na sistem obrazovanja, izbor ili inicijativu onih koji su u publici. Možete da utičete na razvoj neke oblasti koja je tek u nastanku. Možete da pokrenete druge kompanije da se uključe i da doprinesu na svoj način. Možete da utičete na smanjenje procenta onih koji nemaju posao. Možete podržati dugogodišnju tradiciju menjanja stvari na bolje, koju grade generacije studenata. U pitanju je mnogo više od toga da se desilo jedno predavanje ili radionica.

kat on coffee

Autor

Kat on coffee
Katarina Šonjić
hi@katoncoffee.com

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.