Katarina Šonjić

Employer Branding Espresso – Nevena Sofranić i preporuke kao kvalitetan kanal

 

Nevena Sofranić je osnivačica tech recruitment agencije, Omnes Group, a odnedavno aktivno radi na platformi za zapošljavanje putem preporuka – Recrooit. Započela je svoju karijeru 2013. godine, a tokom poslednjih šest godina samostalnog rada stekla je poziciju objektivnog posmatrača IT industrije i trendova.

Iz ove pozicije je u prilici da sagleda šta su prolazni trendovi u employer branding-u, a koji će se zadržati i pronaći svoju dugoročnu primenu na tržištu. 

 


 

Nevena, osnivačica si Recrooit platforme koja u svet regrutacije donosi posebne prilike. Kako je sve krenulo i koju vrednost ova platforma donosi?

Recrooit je počeo kao veliki test ideje o platformi za zapošljavanje putem preporuka. Nadolazeća verzija otkriva potpuno nove funkcionalnosti koje će za cilj imati da osveže ustaljene načine privlačenja talenata, ali i obezbede neophodne alate za rad svakog HR odeljenja. 

Recrooit omogućava kompanijama da dođu do pasivnih kandidata na načine koji ne podrazumevaju cold outreach i ne oslanjaju se isključivo na tradicionalne načine privlačenja talenata – kao što je oglašavanje. Prosečan oglas ima 3% konverzija što nije dovoljno da bi se obezbedile kvalitetne prijave. Ovaj način regrutovanja je u svetu poznat kao post & pray. 

Preporuke su jedan od najuspešnijih kanala akvizicije, te Recrooit funkcionalnostima omogućava kompanijama da razviju i unaprede taj kanal privlačenja talenata.

 

Preporuke su često jedan od najboljih kanala za zapošljavanje. Kao preduslov za performans ovih kanala u okviru kompanija jeste i sjajno iskustvo zaposlenih. Koliko se kompanije na našem tržištu zapravo bave ovom temom i da li imaš neke posebne uvide kada je u pitanju razvoj procesa preporuka novih kandidata?

Kompanije na domaćem tržištu se oslanjaju najčešće na interne preporuke. Ipak, u većini slučajeva, ne postoje zvanični procesi i alati za upravljanje preporukama. To otežava talentima da obezbede preporuke. 

Najčešći način motivacije zaposlenih da obezbede preporuke je novčana naknada. Ipak, ovde kompanije nailaze na izazov isplate bonusa. To je jedno od rešenja koje nadolazeća verzija Recrooit nudi. 

Samim tim kompanije nisu zadovoljne brojem internih preporuka, ali jesu kvalitetom onih koje dobiju. Kompanije i te kako prepoznaju potencijal ovog kanala, ali nemaju oruđe da ga razviju. Upravo tu mi uskačemo. 

 

Koje se industrije ističu u performansu preporuka i zbog čega?

Tech industrija je poznata po deficitu iskusnog kadra, i talenti su jako dobro umreženi kroz različite zajednice – te se definitivno ističu po broju i kvalitetu preporuka. 

 

Kako vidiš budućnost zapošljavavanja i u kom pravcu se Recrooit razvija?

Budućnost zapošljavanja zahteva strategijski pristup talentima i, sa trendom automatizacije, alate koji će optimizovati se faze procesa u zapošljavanju. Recrooit će kroz preporuke postati alat koji obuhvata čak i tradicionalne pristupe zapošljavanju, kao što je oglašavanje. 

Ujedno, biće vrlo lak za korišćenje i omogućava brzu implementaciju u postojeće prakse u recruitment timovima. Na taj način omogućavamo HR i TA timovima da bezbedno, i brzo, implementiraju nekoliko novih procesa u svoja odeljenja, a time poboljšaju i svoj učinak. 

TLDR: pravimo alat koji HR i TA timovima zaista olakšava posao kroz do sada neviđene funkcionalnosti. 

 

Kada bi tvoja ličnost zapravo bila kompanija, kako bi ona izgledala i koje bi uopšte benefite nudila?

Ta kompanija bi uvek imala novi, veći izazov koji je potrebno rešiti. 😀 Zagovarala bih transparentnost i direktnu komunikaciju da bismo zadržali neposrednost. 

Verovali bismo u potencijal ljudi, i polazili od pretpostavke da su u biti dobri i talentovani. Zbog toga bismo obezbeđivali poligone za učenje kroz testiranje i primenu različitih teorija. 

Linkovi do tvojih onlajn mesta na kojima voliš da provodiš vreme i tražiš inspiraciju:

The New Happy – filozofija zasnovana na naučnim činjenicama i ideji da svoju sreću kreiramo sami; Ovde često pronalazim motivaciju, osveži mi dan. 

Indie Hackers – nazivaju ga domom preduzetnika; Zapravo, nigde na internetu nećete naći realnije priče o preduzetništvu, i naučiti više o tome šta pokreće ljude. Novac? Teško. 

SaaStr – trenutno sam prilično angažovana u oblasti prodaje, i različitim SaaS zajednicama, tako da mi je ovaj blog odličan skup sadržaja potrebnih za učenje. 

katarina šonjić employer branding espresso

Pitanja postavljala Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.