Preduzetništvo u Srbiji iz mog ugla

Sada je najbolji momenat postati preduzetnik.

Slažete se?

Ja smatram da je ovo individualna stvar i da se odnosi na nekoliko važnih faktora: veštine pojedinca, stanje industrije u kojoj želi nešto da preduzme a i trenutnog ekosistema u državi. Ima tu još faktora ali recimo da su ovi najznačajniji.

Kako izgleda preduzetnički ekosistem u Srbiji?

Iz mog ugla – sjajno! Ali ozbiljno to mislim. Toliko sjajnih uspešnih i manje uspešnih priča od kojih možemo da naučimo – zar ne? Uvek kada se dotaknem ove teme u razgovoru sa strancima imam puno primera i zaista kul organizacija koje se bave ovom temom.

Šta sam ja uspela do sada da ispratim:

– Startit (SEE ICT) – super ekipa koja gura naš startap ekosistem, nedavno pokrenuli i projekat Tesla Nation koji spaja naše startape sa investitorima u Americi, već nekoliko generacija Startap akademije su ispratili na tržište i dobar deo njih ima zaista sjajne rezultate – super mesto za praćenje trendova i generalno informisanje o preduzetničkoj i tech sceni, dobar izbor ako želiš da razvijaš svoju ideju.

– Heapspace – otprilike tri godine organizuje Tehnološki doručak – jutarnje preduzetničke priče jednom mesečno u Srbiji i Hrvatskoj – jedan od meni omiljenih projekata koji je otvorenog tipa i sjajna prilika da se upoznate sa već postojećim preduzetničkim pričama.

– Razlivalište – osnažuje društvene preduzetnike kroz razne projekte, trenutno im je najaktivniji projekat Social Impact Award – super mesto gde možete da testirate i oblikujete svoju ideju.

– Impact Hub i njihov događaj ReCap – co-working prostor gde se dešavaju razne edukacije, okupljanja, mentorstva, radionice itd. isto su fokusirani na društvene preduzetnike ali ima puno domaćih proizvoda koje isto podržavaju i guraju – super prilika za networking i edukaciju.

– Crowfunding ekipa – pomaže ljudima da rejzuju svoju prvu crowdfunding kampanju – sjajna ekipa kao razmišljaš u tom pravcu.

– Belgrade Venture Forum – jednogodišnji događaj – kul prilika za podizanje investicija, okupljaju razne vrste preduzetnika sa potencijalnim investitorima.

– StartLabs – akceleratorska priča koja osnažuje naše startape i ulaže u njih – super korak ako već imaš formiranu ideju i želiš da radiš blisko sa mentorima iz Beograda.

– Pojačalo – podkast sa zanimljivim preduzetničkim pričama – mesto za inspiraciju i upoznavanje sa iskustvima preduzetnika.

Jedino što mi ovde kod nas fali jeste da se sve ove organizacije ujedine i da nekom zajedničkom sinergijom poguraju naše tržište još više. Možda će ih ovaj moj tekst inspirisati 🙂

Podeli sa nekim ako smatraš da će mu/joj ovo značiti… Hvala ti 🙂

kat on coffee

Autor

Kat on coffee
Katarina Šonjić
hi@katoncoffee.com

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.