Katarina Šonjić

Priče iz zajednice – Hacker burger kao prvi jestivi oglas za posao

Kako je nastala ideja da se kreira prvi burger za IT zajednicu?

Nenad: Vrlo jednostavna ideja, čak je genijalna koliko je jednostavna. Ako bi je malo filozofski produbili, videli bi da se radi zapravo o jednostavnoj ideji proistekloj iz komplikovanog procesa. Možda je ovo i previše filozofski?

Počeli smo tako što smo sebi postavili vrlo aktuelno pitanje – Kako da skrenemo pažnju programerima tj. IT zajednici? Govorimo o vrlo specifičnoj ciljnoj grupi koja je u današnje vreme bombardovana raznoraznim informacijama sa svih strana. Dodatno otežava stvar i činjenica da oni dosta dobro filtriraju informacije koje im nisu atraktivne, a vrlo često ih i “canceluju”. Međutim, dve stvari su nam išle u korist. Prva je činjenica da svi moramo da jedemo nekad nešto, a druga da je kultura hrane na poslu izuzetno izražena IT zajednici. Tako nam se otvorio kanal koji do sada nije korišćen za komunikaciju ovog tipa.

Nakon kreiranja kanala smo stupili u sprovođenje istraživanja da vidimo šta zapravo programeri vole da jedu. Burgeri su iskočili u prvi plan što nam i jeste odgovaralo za brendiranje i kreiranje komunikacije. Tako je nastao prvi jestivi oglas za posao.

Hacker burger kao prvi jestivi oglas za posao

Koliko je komplikovano razviti ovakvu ideju? Verujem da je mnogo stejkholdera bilo uključeno…

Vasi: A kao i za svaki delikates, trebalo je organizovati mnogo aktivnosti oko ovog naizgled jednostavnog procesa. Puno je stejkholdera bilo uključeno u odlučivanje ali i sam razvoj ideje. Kolač u tiganju? Nemoguće! Uložiti resurse u razvoj burgera za IT zajednicu? Nemoguće. Ideja od koje smo krenuli bila je fokusirana najviše na brendiranje hrane, ali su se zajedničkim brainstormingom i razradom otvorila vrata ka prostoru koji do tada nije ispitan. Sada kada pokušavam da sagledam koliko je to bilo jednostavno/komplikovano ili kratko/dugo, deluje mi da je sve bilo odlučeno u nekoliko ključnih trenutaka. I to i jeste tako, osim što se zaboravi (i to je odlično!) koliko traje proces dok stigneš do toga. Više meseci, definitivno.

 

Nenad: Bilo koji kobrending projekat je izazovan, prosto je neophodno pomiriti dva potpuno različita entiteta i kreirati nešto jednistveno, a u skladu sa identitetom oba.
Realizacija jeste bila kompleksna ali određivanjem ključnih faza projekta smo uspeli donekle da se rasteretimo. Iako su i same faze po sebi kompleksne.
Utvrđivanje hrane i odabir partnera su nekako priprema pre samih faza koje su ipak malo dublje zadiranje u kontekst.
Počeli smo od istraživanja i uključivanja Najnera u sam proces odabira hrane, recepture, a na kraju krajeva i naziva. Kada smo posložili taj deo priče bilo je neophodno da se fokusiramo na sam brening i planiranje komunikacije.
Osmišljavanje dizajna, ključne poruke, mehanizam aktivnosti, utvrđivanje cene proizvoda, delivery servisi, ton komunikacije, način plasmana, kanali komunikacije…sve je to bilo neophodno uklopiti pre samog početka. Uspeli smo u tome i 15.12.2021. je BH Bros Hacker postao dostupan svima.

Koja je uloga agencije a koja kompanije? Kako ste izgradili sinergiju i šta je bilo ključno za uspeh?

Nenad: Podela na agencije i klijente je zastarela, makar po našem mišljenju. Mi smo u ovu saradnju ušli partnerski sa jasnim ciljevima i jasnim zadacima za sve strane. Na ovaj način smo lestvicu očekivanja postavili visoko. Kompanije Levi 9 je identifikovala izazov sa kojim se susreće, što je zapravo recruitment i širenje svesti o kompaniji. Storyline je na taj izazov odgovorio svojom kreativom u vidu taktičke kampanje koja privlači pažnju i konceptualno predstavlja recruitment kampanju kakva nije viđena do sada.
Što se sinergije i uspeha tiče mislim da je ključ međusobno poverenje i razumevanje. Odnos je od samog starta transparentan i bez obzira da li je neko u Sotyline-u ili Levi9, svi zajedno smo jedan tim. Malo deluje kao kliše, ali stvarno jeste tako. Takođe, jako bitna stvar jeste hrabrost da se upustimo u neistraženi prostor što je zapravo hrana kao kanal komunikacije. Veliki udeo u tome ima i entuzijazam koji smo svi delili još od prvih slajdova ove ideje.

Vasi: Pozicija agencije kao eksternog konsultata koji ima dobar pogled na tržište, a uz to je i kreativan, jeste nešto što Levi9 ekipa jako ceni. U saradnji oko Hacker Burger kampanje, sve je bilo u procesu zajedničkog vlasništva i izazovi sa kojima smo se susretali uvek su prevaziđeni tako da svi budu zadovoljni. Nije bilo prebacivanja vrućih krompirića. Kod akcija koje su inovativne teško je “prepisati” put, naći prečicu ili iz rukava izvući poznato rešenje. Ali isto, tako u pravljenju impakta i naizgled male akcije mogu da naprave veliki uspeh ili da ostave gorak ukus.

Kakve su bile reakcije zaposlenih i zajednice?

Nenad: Zaposleni su osetili drugačiji smisao employee experience-a i employee engagement-a (u nedostatku boljih reči :)). Konkretno, Najneri koji su učestvovali u fokus grupi mogu slobodno da kažu da su radili i na razvoju kulinarskog proizvoda, a ne samo softvera. 🙂
Bili su sjajni, ozbiljno su shvatili svoje zadatke i stvarno su dali sve od sebe da izaberu najbolje sastojke za idealan recept. Njihov angažman nam je i dao argument zašto je ovo zapravo burger namenjen zajednici, prosto su ga pravili programeri. Jednostavno.
Kada pričamo iz ugla ostalih zaposlenih, u par navrata su se kolege šalile – “moja firma ima burger, a tvoja?” Mislim da takva emocija dovoljno govori o povezanosti sa brendom poslodavca.
Od karaktera IT zajednice smo navikli na kritike za sve kampanje različitih kompanija. Pa tako ni kod nas nisu izostale. Ali to je u manjem broju, u mnogo većem broju su kolege koje su shvatile suštinu ovog iskoraka. Čak se i desilo da u kolege iz druge IT firme naručile burgere. Kada su stigli oni su ih objavili na svojim mrežama i tagovali Levi 9. To je stvarno lep gest, ipak je ovaj potez širi kontekst koji donosi vrednost celoj zajednici.

 

Vasi: Ako je u radu sa IT zajednicom nešto sigurno, to je da će biti oštrih komentara i dvojakih utisaka. I mi smo se susreli sa sličnim reakcijama, ali ne smemo da dozvolimo da navodjenje onih oštrih oboji svupozitivnu energiju koja se generisala oko hakera. Sam naziv haker je došao od Najnera. Cena paketa burger + pomfrit je došla zbog magične devetke. Odlični komentari su ispratili i akciju oko božićnih praznika kada je BH food truck posetio Zrenjanin, a zaposleni u zreranjinskom ofisu bili medju prvim Najnerima koji su probali hakera. Timovi su odlazili zajedno na ručak, posle dugo vremena, možda i prvi put u toku pandemije korona virusa, da zajedno probaju hakera. Neki su naručivali dostavu i opet zajedno klopali u kancelariji. Kao u stara dobra vremena kada je “šta ćemo danas za ručak” i grupna dostava za ekipu bila nešto što se izmedju redova kucne i kaže, pomalo beznačajno, a opet “omg, šta ćemo da jedemooooou”. Svaki utisak podeljen na mrežama, story, objava, pa čak i pitanje da li se može plaćati bitcoinom ostaju nešto čega ćemo se rado sećati.

Šta ste naučili iz ovog projekta?

Nenad: Dobre i kvalitetne ideje se prepoznaju. U moru različitosti informacija i sadržaja postoji način da se skrene pažnja publike. Potrebno je sagledati tržište iz različitih uglova kako bismo skrojili celokupnu sliku. Pravo partnerstvo je upravo u tome imalo najznačajniju ulogu.

Vasi: Lepota je u očima posmatrača. Ekipa u IT industriji je navikla “na pokretne bazene sa čokoladom” kako su to fino sumirali u jednom satiričnom videu. Sigurno je da na osnovu neke druge čokolade/piva/burgera neće donositi odluke o promeni karijere. To ne očekujemo. Ali zato, svaki put kada neko spomene burger kao opciju za klopu, mogu da se kladim da će haker biti jedna od asocijacija. Misao po misao, kockice će se slagati. Uostalom, da je Konstrakta pitala publiku za mišljenje o svakom elementu svog muzičko-scenskog dela, sigurna sam da ne bismo bili u prilici da vidimo ovo što sada tangira globalne frekvence.

U pričanju priče učestvovali:

Jelena Vasilev Novčić (Vasi)

Employer Branding Manager @Levi9

Nenad Sićević

Co-founder & Director @Storyline
katarina šonjić employer branding espresso

Priče iz zajednice prenosi Katarina (Kat on coffee) – zaljubljenik u employer branding i ona koja doprinosi razvoju struke u našem regionu.
Kreator kursa Uvod u Employer Branding svet sa Kat. Ljubitelj kafe.

Ukoliko želiš da sarađujemo, ovde imaš više detalja o opcijama koje trenutno nudim.

Podeli sa prijateljima :)

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.